Президентът на България от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев смята, че трябва да изберем изтребител на базата на геополитическата ситуация в света.

Категорично съм против решението за избор на изтребител за българските Военновъздушни сили да бъде само на базата на технически критерии, изтъкна той вижданията си по въпроса пред bTV.

Трябва да закупим машини, с които армията не просто да лети, а трябва да може да защити българския национален интерес, изтъкна той.

Дни преди да предаде властта служебният кабинет одобри решението за избор на нов изтребител, в което на първо място е класиран шведският концерн "Сааб" със самолет "Грипен".

Военните избраха нов западен изтребител

Военните избраха нов западен изтребител

Португалия с американски пакет, Швеция и Италия

Според Плевнелиев новото правителство е изправено пред тежко и отговорно решение, пояснявайки, че покупката на изтребител има силен геополитически сигнал.

"Ако се случи нещо по източния фланг на НАТО, от Полша до Румъния, всички останали трябва заедно да могат да защитят суверенитета и териториалната цялост на демократичния алианс. Всеки един от тях обаче има Ф-16, а не "Грипен", отбеляза той.

"Ако се случи нещо по южната част на фланга на НАТО, там, където са и Турция и Гърция и всички останали до Италия - по същия начин само заедно с нашите съседи и партньори в НАТО можем да защитим българския национален интерес", допълни той.

Българският народ обича своята армия, уповавал се е на нея в трудни моменти, а тя винаги е била на негова страна, смята Плевнелиев.

По думите му държавното ръководство трябва да даде път на очакваната отдавна и вече спешна модернизация на армията. Президентът смята, че политиците трябва ясно да кажат, че армията е приоритет.