Починал е командирът на екипажа на военния хеликоптер "AS "Пантер" - 565 MB", който по-рано днес падна в Черно море, съобщиха за News.bg от Военноморските сили. Към момента се води следствие, учението е прекъснато.

От Министерството на отбраната обявиха, че тримата членове на екипажа са транспортирани във Военноморска болница - Варна. Въпреки положените усилия да бъде реанимиран, най-тежко пострадалият капитан Георги Анастасов е починал.

Другите двама членове на екипажа - капитан Анатоли Апостолов и капитан Павел Симеонов, са настанени за лечение във Военноморската болница - Варна. Те са контактни, адекватни, в добро състояние, съобщават от военното ведомство.

Вертолет "Пантер" на авиобаза "Чайка" падна по време на учение в Черно море. Тримата военни пилоти бяха извадени от свои колеги от фрегатата "Дръзки".

По информация на news.bg хеликоптерът е правил маневра, при която се е закачил за мачтата на фрегатата. Това е довело до падането.

Вертолет "Пантер" на ВМС падна във водата по време на учение
Обновена

Вертолет "Пантер" на ВМС падна във водата по време на учение

Трима военни пострадаха

По разпореждане на военния министър Красимир Каракачанов заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков и на зам.-началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов са отпътували за Варна. Те ще се запознаят на място със здравословното състояние на пострадалите в днешния инцидент военнослужещи.

Причината за тежкия инцидент все още се изяснява. Предприети действия за изваждене на вертолета от водата

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов със заповед назначи комисия за разследване на авиационното произшествие с вертолет "Пантер" В състава й са включени експерти от Служба "Военна полиция" и Командването на Военноморските сили.

Разпоредено е на командирите на войскови формирования от всички степени да оказват съдействие на членовете на комисията във връзка с разследването.

Тежко пострадал е един от тримата военни от падналия вертолет "Пантер"

Тежко пострадал е един от тримата военни от падналия вертолет "Пантер"

По случая се води разследване

Падналият в морето хеликоптер "Пантер" е от състава на Военноморските сили и е изпълнявал задачи по учението "Черно море - 2017". Припомняме, през 2014 година завърши двугодишното обучението на кап. Анастасов за управление на машината и водене на екипаж.

Снимка 298348

Източник: navy

Капитан Георги Анастасов е роден на 4 октомври 1978 г. в гр. Ямбол. Завършил е средно образование в Математическа гимназия "Атанас Радев" и висше образование в Националния военен университет "Васил Левски", факултет "Авиационен", със специалност "летец-пилот за ВВС".

Постъпва на военна служба през 2002 г. в поделението в Каменец като инструктор-командир на взвод. На сегашната си длъжност - старши пилот в авиационно звено на военно формирование във Варна, е назначен през 2011 г. Награждаван е многократно с грамоти и предметни награди от министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на формированието.

Министерството на отбраната изказва дълбоки съболезнования на семейството и близките на загиналия капитан Георги Анастасов.

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев изрази дълбоките си съболезнования към близките и роднините на капитан Георги Анастасов, командир на екипажа на военния вертолет "Пантер", който падна в Черно море.

Поклон пред смелостта, всеотдайността и доблестта на българския офицер, загинал при изпълнение на воинския си дълг, отбелязва председателят на парламента.