Пострадалите при инцидент днес военнослужещи от състава на ВМС са настанени във Военната болница във Варна, съобщиха от Министерството на отбраната.

При първоначалния медицински преглед е установено, че командирът на екипажа капитан Георги Анастасов е тежко пострадал с опасност за живота. Останалите двама членове на екипажа - капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов са адекватни, без опасност за живота.

Кап. Анастасов е преминал двегодишно обучение за пълноценно усвояване на новопридобитата авиационна техника - вертолет "Пантер". От 2014 година е командир на екипаж на вертолет "Пантер".

Вертолет "Пантер" на ВМС падна във водата по време на учение
Обновена

Вертолет "Пантер" на ВМС падна във водата по време на учение

Трима военни пострадаха

Пострадалите военнослужещи са транспортирани и настанени във Военната болница във Варна. Междувременно близките им са уведомени за инцидента.

Френският вертолет "Пантер" падна в Черно море по време на тактическото учение "Черно море - 2017 г.". Това стана в петък, 9 юни, при маневра след изпълнена задача "артилерийска стрелба по надводна цел". Това стана на 7 мили източно от устието на река Камчия.

Хеликоптерът е от състава на военно формирование 36 940. Членовете на екипажа са извадени от водата и са транспортирани на борда на намиращите се в близост военен катер и фрегата.

По случая се води разследване, уверяват от МО.

Припомняме, авиобаза "Чайка" е създадена през септември 1998 г. Към 2016 г. там бе базирана вертолетна ескадрила на Военноморските сили. В ескадрилата са включени 3 вертолета "Panther" (Eurocopter AS565 Panther). Първият от тези три хеликоптера е приет на въоръжение на 9 октомври 2011 г. България отказа останалите 3 вертолета по договора заради недостиг на средства.

В ескадрилата са включени и 3 вертолета за борба с подводници "Ми-14". Те са заземени, защото не са модернизирани.

От 1 август 2012 г. вертолетите "Panther" носят денонощно дежурство за участие в операции по търсене, спасяване и оказване на помощ на бедстващи кораби и летателни апарати.