Всички кандидати за доставка на изтребители са фаворити към този момент. Държавите, които кандидатстват, са на финала на подготовка на офертите си. Това заяви заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов пред БНР. Офертите на фирмите към България ще бъдат отворени на 1-ви октомври.

Припомняме, към 23 август оферти за закупуването на нов тип изтребител бяха получени от САЩ, Италия, Франция, Швеция и Израел. От някой държави документите са за един тип авиационна техника, докато други оферти са за два типа авиационна техника.

В Швеция предстои среща на българска делегация с представители на една от компаниите, заявили участие в конкурса за избор на боен самолет.

Целта на тези консултации е отново да бъдат представени изискванията на нашите Военновъздушни сили. Делегацията ни ще изкаже параметрите на очакваната оферта от тяхна страна, за да не губим време след отваряне на офертите, за да доуточняваме, стана ясно от думите на Запрянов.

"Искаме да бъдем максимално прозрачни и да подготвят качествена документация, нищо повече", допълни зам.-министърът.

Българска делегация вече посети Съединените щати в края на август, където имаше разговори и за новия изтребител.

Офсет, обучение, но не и производство у нас на части за F-16 обещаха от САЩ

Офсет, обучение, но не и производство у нас на части за F-16 обещаха от САЩ

Над 3000 машини в 25 държави се ползват, обявиха производителите

Малко преди заминаването на делегацията за САЩ президентът Румен Радев, който е бивш командващ ВВС изрази недоволството си от липсата на съгласуваност. Той не одобри и от метода на работа, който се налага по този начин при избора ни на нов боен самолет.