Трябва да се купи такава техника, която да съответства на нуждите на българските въоръжени сили. Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева след срещата си със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан в Министерски съвет.

Тя изтъкна, че по никакъв начин не иска да влияе на експертната комисия, но смята, че трябва да се избере този изтребител, който най-добре може да защити българския интерес и да повиши способностите на България в НАТО. Захариева потвърди, че офертата за САЩ за нов самолет е била подобрена днес.

Съливан от своя страна определи офертата за закупуването на изтребителя като атрактивна и заяви, че F-16 е съвместим с НАТО и добави, че решението е на българското правителство.

Джон Съливан хвали F-16 като съвместими с НАТО

Джон Съливан хвали F-16 като съвместими с НАТО

САЩ очаква суверенното решение на българското правителство

Една от темите на разговорите със Съливан е било именно сътрудничеството между двете страни по отношение на отбраната, включително и големия брой български военнослужещи, които са специализирали в САЩ. Доброто партньорство по отношение на отбраната е било важна тема от разговора.

Борисов иска бойни самолети, с които нашите да побеждават

Борисов иска бойни самолети, с които нашите да побеждават

Ситуацията в района се усложнява

Външният министър призова да се модернизират българските въоръжени сили, така че да нашата въоръжени сили да бъдат сигурни.

Захариева обясни, че по време на срещата със заместник-държавния секретар на САЩ са обсъдили и други важни въпроси от двустранните въпроси между България и САЩ.

Сред темите на разговори са били търговските отношения, преговорите по подписването на социална спогодба, както и европейската и евроатланческата перспектива на страните от Западните Балкани, енергийната сигурност. 
Вицепремиерът изрази задоволство, че България и САЩ имат общи демократични ценности и общи притеснения за някой от ситуациите, които се случват около на нас и в близост до нас. Захариева изрази надежда, че България ще бъде равно третирана с другите европейски държави в процеса на отпадането на визите.

Докато течеше брифинга на министър Захариева и заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан се разбра, че и шведското правителство подобрява офертата си за закупуване на Gripen.

И Gripen подобри офертата си

И Gripen подобри офертата си

Официалното становище на шведското правителство

Припомняме, към дата 1 октомври в Министерството на отбраната три държави внесоха офертите си за общо четири типа бойни самолети. Преди това като пoтeнциaлни дocтaвчици бяха спрягани 7 cтpaни.

1.8 млpд. лeвa щe бъдaт oтдeлeни зa пъpвитe 8 изтpeбитeля, ĸaĸтo и зa нaзeмнo oбcлyжвaнe, oбyчeниe нa eĸипи и 3-гoдишнa пъpвoнaчaлнa интeгpиpaнa лoгиcтичнa пoдĸpeпa. Cпopeд пpoeĸтa caмoлeтитe тpябвa дa бъдaт пoлyчeни в paмĸитe нa 3 гoдини oт пoдпиcвaнeтo нa дoгoвopa. Te щe бъдaт изплaщaни нa внocĸи oт 100 дo 300 млн. лeвa в пpoдължeниe нa 10 гoдини.

Работата на работната група по класиране на офертите трябваше да приключи в срок от 14 работни дни, т.е. средата на октомври месец.

Стана ясно обаче, че премиерът Бойко Борисов ще назначи нова работна група, която ще вземе окончателното решение за превъоръжаването на българските Военно-въздушни сили (ВВС). Информацията дойде от писмен отговор на военния министър Красимир Каракачанов до депутата на БСП Николай Цонков.

От тогава няма официално развитие и позиция на министерство на отбраната, освен уверенията на министър Каракачанов, че няма лобизъм и заявки, че срокът за избор няма да е достатъчен.

Каракачанов не очаква сделка за изтребители до края на годината

Каракачанов не очаква сделка за изтребители до края на годината

Имало много документация на английски език

Периодично обаче се разменят обвинения между Дондуков 1 и Дондуков 2 за лобизъм и даване на тежест към някоя от офертите. Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев призова премиера, министрите и народните представилите да запазят радиомълчание, докато тече работата на междуведомствената комисия, сформирана да направи оценка и анализ на постъпилите оферти по закупуване на нови изтребители за българските въоръжени сили.

Паралелно с това процесът по избор на изтребител бе спрян и върнат назад именно по време на служебното правителство на Огнян Герджиков, назначено от държавния глава Румен Радев, между втория и третия мандат на Борисов. На закрито заседание на служебния кабинет "Герджиков" от 26 април 2017 г. бе одобрено решението на комисията за избор на Gripen.  

По този повод премиерът вече в третия си мандат заяви, че не може да разбере "как така за 1 месец, толкова бързо, избраха "Грипените", след като бяха сменени всички военни експерти".