Премиерът Бойко Борисов се надява на по-добри условия в офертата за закупуване на F16. Това коментира премиерът тази сутрин преди журналисти в Брюксел в отговор на въпрос дали това е само търговско-стратегически ход.

Борисов изтъкна два пъти, че по никакъв начин не желае да влияе на решенията на комисиите, които ще вземат решение кой изтребител да бъде купен, но той в разговорите с пилоти е разбрал, че оценката им е най-положителна именно за F16.

"Единственото, което искам е най-добрият самолет", заяви Борисов. "Ситуацията в района се усложнява", предупреди Борисов и посочи, че въпросът със закупуването на изтребител не е само в ерполисинга:

Трябва ни боен самолет, който може да влиза във военни действия и да ги надделява... Заделили сме парите, искам в кратки срокове да напазаруваме за нашата авиация това, което им е необходимо."

Три държави отговорили на МО за изтребител
Обновена

Три държави отговорили на МО за изтребител

Отговорили са три държави за четири типа бойни самолети.

Затова и Борисов е дал кратки срокове и да се "прекрати това протакане, година, две три..." и в крайна сметка в последните 15 години да бъдат купувани само транспортни самолети.

"Искам действително бойни машини, когато нашите се качат не него, да могат да победят", отсече Борисов.

Lockheed Martin няма да може да ни достави изтребители за 2 години

Lockheed Martin няма да може да ни достави изтребители за 2 години

Това е едно от изискванията на България

На друг вътрешнополитически въпрос - за решението за превръщане на болница "Лозенец" от правителствена в детска болница - Борисов заяви, че е бил изключително удивен от вчерашното решение на депутатите от здравна комисия, които отхвърлиха предложението.
"Не съм очаквал тази съпротива", заяви Борисов визирайки студентите и преподавателите от медицинския факултет на СУ. Той продължава да мисли, че решението за преструктуриране е правилно, тъй като нито МС, нито администрацията на МС има компетентност да управлява една болница. Борисов ще настоява тази болница повече да не е правителствена и да мине директно под шапката на Министерство на здравеопазването. "Ще й оправим дълговете, но държа да мине към МЗ", отсече Борисов.

Ректорът на СУ настоява Ананиев да не бърза с детската болница

Ректорът на СУ настоява Ананиев да не бърза с детската болница

Докато няма ясна визия за всички стъпки, нека не се прави първата стъпка, призовава той

Премиерът коментира и вчерашните разговори по Брекзит с премиера Тереза Мей, като посочи, че няма някакви съществени промени. Европейският съюз се готви за Брекзит без сделка и Борисов не е оптимист за изхода.

Борисов ще настоява бюджетът на ЕС да се гласува в най-скоро време, т.е. в рамките на тази година, тъй като следващата се очертава изключително напрегната с изборите. "Настоях да направим амбициозен бюджет, за да можем да отговорим на предизвикателствата пред Съюза и да се отчетат новите заплахи, включително в киберсигурността", обясни Борисов.

По темата за санкциите срещу Русия, Борисов подчерта, че въпреки съображенията на някои страни, с абсолютно мнозинство се е гласувало удължаване на санкциите. Борисов се надява Русия да погледне сериозно на призива украинските моряци да бъдат освободени, за което и самият той настоява.

ЕС удължи санкциите си срещу Русия с още 6 месеца

ЕС удължи санкциите си срещу Русия с още 6 месеца

Заради намесата ѝ в Украйна и анексирането на Крим

България е изключително уязвима покрай този конфликт, не само заради транзита на газ, а и заради близостта. Истински се надявам руските власти да погледнат със сериозно око на това и да се спазва Минското споразумение, коментира Борисов.