Русия отказа да признае статут на военнопленници на пленените в Керченския пролив украински моряци, предаде Дойче веле с позоваване на началника на Следственото управление на руската Фeдерална служба за сигурност (ФСБ) Михаил Шишов.

Шишов посочи като мотив, че "Русия и Украйна не са в състояние на военен конфликт или война", позовавайки се на Женевската конвенция от 1949 г.

Той заяви, че украинските моряци са обвинени в "незаконно пресичане на държавната граница" на Русия, извършено от група лица "по предварителен сговор или в организирана група, с употреба или заплаха от употреба на насилие".

Припомняме, на 25 ноември руските гранични сили атакуваха с оръжие три украински военни кораба. В атаката на руските военни са участвали и два хеликоптера. Украинските екипажи не отговориха на огъня.

По обвинението за преминаване на границата с "употреба или заплаха от употреба на насилие" те може да получат присъди от до 6 години затвор.

От своя страна адвокатът Николай Полозов напомня, че моряците, които имат военен статут всъщност в случая са военнопленници.

"Дали Русия смята така, или не, това не зависи от позицията на руските власти, а от прилагането на нормите на международното право", подчертава юристът, който координира екипа на защитата на украинските моряци в рамките на руската юрисдикция.

По-рано украинският външен министър Павло Климкин също заяви, че моряците са военнопленници и не могат да бъдат съдени по текстовете на руското гражданско право.

"Ние предадохме на всички наши международни партньори ясна юридическа позиция: моряците ни са военнопленници и са под защитата на Женевската конвенция от 1949 година", подчерта той.