Преговарящи от държавите членки на ЕС не успяха да постигнат споразумение за бюджета за 2019 г. преди крайния срок, който изтече през изминалата нощ. През следващите седмици ще се организират допълнителни дискусии, информира ДПА.

Бюджетът покрива всичко - от селскостопански субсидии и подкрепа за по-бедните региони до програми за изследвания и образование.

Европейската комисия трябва да представи ново предложение за разговори по-късно този месец или в началото на декември, обяви говорител на австрийското правителство, което е ротационен председател на ЕС до края на декември.

Преговорите между финансовите министри на страните членки на ЕС и представители на Европейския парламент бяха прекъснати в петък вечерта без споразумение. Сред неразрешените проблеми е въпросът за отпускане на помощ за сирийските бежанци в Турция, обявиха източници от ЕС. Разговорите имат за цел да синхронизират бюджетното предложение на страните членки и одобреното от парламента предложение. Обикновено преговорите са тежки, тъй като страните членки искат ограничаване на разходите, докато евродепутатите подкрепят отделяне на повече средства.

За 2019 г. парламентът поиска бюджет от 149,3 милиарда евро (170,2 милиарда долара). Цифрата е малко по-висока от предложението на страните членки, които искат общо 148,2 милиарда евро.

Конкретно парламентът отхвърли предложението на страните членки за орязване на средствата за растеж и откриване на работни места в размер на 794 милиона евро.

Бюджетното предложение на ЕП също включва допълнителни 362 милиона евро за "Еразъм" - програмата на ЕС за подпомагане на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа, както и 347 милиона евро за инициатива за поощряване на младежката заетост.

Одобреният от страните членки бюджет спестява някои административни разходи.

Ако не бъде постигнато споразумение след следващото предложение, бюджетът ще бъде актуализиран на месечна база.