31 неправителствени организации учредиха инициативен комитет за изграждането на Национална педиатрична болница "Детски здравен парк", съобщиха oт Асоциация "Родители".

Според организациите и гражданите от инициативния комитет страната ни е единствената държава членка на ЕС, в която няма национална педиатрична болница. Родителите у нас са принудени да ходят от болница в болница, за да може детето им да получи адекватна здравна помощ. Някои от родителите заявиха, че не желаят повече да чуват думи "не сте за тук".

Инициативният комитет внесе и апел до президента, председателя на Народното събрание, премиера и министъра на здравеопазването. Те призоваха институциите да обърнат внимание на проблема и да предприемат необходимите действия.

Снимка 296954

Източник: Асоциация "Родители"

В Деня на детето комитета посочи и че специалистите у нас, които се занимават тясно с детските заболявания, са разпръснати в повече от 14 здравни заведения на територията на столицата.

Ако се реализира инициативата за "Национална педиатрична болница", в която да изпълнява диагностично-консулативни, лечебни, рехабилитационни и образователни функции, на децата ще може да се обръща повече и по-адекватно внимание. Ще се осигурят и по-добри условия за екипна работа между отделните детски специалисти, което ще направи и самия процес по-бърз.