САЩ очаква суверенното решение на българското правителство. Това заяви заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан след среща с вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева в Министерския съвет.

Българското правителство е взело решение да модернизира армията си и той изказа задоволството си, че е направено предложение за F-16. 

Съливан определи офертата за закупуването на изтребителя като атрактивна и заяви, че F-16 е съвместим с НАТО, но добави, че решението е на българското правителство.

"САЩ имат ангажимент към сигурността на България като съюзник в НАТО", посочи Съливан.

Техника според нуждите на армията ни иска Захариева

Техника според нуждите на армията ни иска Захариева

За партньорството по отношение на отбраната са разговаряли със Съливан

Той заяви, че иска да се засилят взаимоотношенията с България в контекста на предстоящата 2019 г. Съливан обясни, че се отбелязват 15 г. от присъединяването на България към НАТО и България остава много важен партньор и приятел за САЩ.
"Двустранните отношения между България и САЩ са все по-силни от всякога и непрекъснато се засилват", изтъкна той.

Заместник-държавният секретар на САЩ подкрепи казаното от вицепремиера Екатерина Захариева и обясни, че предмет на разговора им са били теми от национална сигурност до икономически взаимоотношения, обмена между хората, плановете на България за модернизация на военните сили, а също и диверсификацията на енергийната сигурност и източници.

Заместник-държавният секретар на САЩ смята, че енергийната диверсификация трябва да се състои, за да не се разчита само на един енергиен източник, което може да доведе до сериозни проблеми.

Визитата на заместник-държавния секретар на САЩ продължава и утре със срещи с премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев и военния министър Красимир Каракачанов.

Докато течеше брифинга на министър Захариева и заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан се разбра, че и шведското правителство подобрява офертата си за закупуване на Gripen.

И Gripen подобри офертата си

И Gripen подобри офертата си

Официалното становище на шведското правителство

Припомняме, към дата 1 октомври в Министерството на отбраната три държави внесоха офертите си за общо четири типа бойни самолети. Преди това като пoтeнциaлни дocтaвчици бяха спрягани 7 cтpaни.

1.8 млpд. лeвa щe бъдaт oтдeлeни зa пъpвитe 8 изтpeбитeля, ĸaĸтo и зa нaзeмнo oбcлyжвaнe, oбyчeниe нa eĸипи и 3-гoдишнa пъpвoнaчaлнa интeгpиpaнa лoгиcтичнa пoдĸpeпa. Cпopeд пpoeĸтa caмoлeтитe тpябвa дa бъдaт пoлyчeни в paмĸитe нa 3 гoдини oт пoдпиcвaнeтo нa дoгoвopa. Te щe бъдaт изплaщaни нa внocĸи oт 100 дo 300 млн. лeвa в пpoдължeниe нa 10 гoдини.

Работата на работната група по класиране на офертите трябваше да приключи в срок от 14 работни дни, т.е. средата на октомври месец.
Стана ясно обаче, че премиерът Бойко Борисов ще назначи нова работна група, която ще вземе окончателното решение за превъоръжаването на българските Военно-въздушни сили (ВВС). Информацията дойде от писмен отговор на военния министър Красимир Каракачанов до депутата на БСП Николай Цонков

От тогава няма официално развитие и позиция на министерство на отбраната, освен уверенията на министър Каракачанов, че няма лобизъм и заявки, че срокът за избор няма да е достатъчен.

Каракачанов не очаква сделка за изтребители до края на годината

Каракачанов не очаква сделка за изтребители до края на годината

Имало много документация на английски език

Периодично обаче се разменят обвинения между Дондуков 1 и Дондуков 2 за лобизъм и даване на тежест към някоя от офертите. Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев призова премиера, министрите и народните представилите да запазят радиомълчание, докато тече работата на междуведомствената комисия, сформирана да направи оценка и анализ на постъпилите оферти по закупуване на нови изтребители за българските въоръжени сили.

Паралелно с това процесът по избор на изтребител бе спрян и върнат назад именно по време на служебното правителство на Огнян Герджиков, назначено от държавния глава Румен Радев, между втория и третия мандат на Борисов. На закрито заседание на служебния кабинет "Герджиков" от 26 април 2017 г. бе одобрено решението на комисията за избор на Gripen.

По този повод премиерът вече в третия си мандат заяви, че не може да разбере "как така за 1 месец, толкова бързо, избраха "Грипените", след като бяха сменени всички военни експерти".