Португалската оферта за изтребители Ф-16 с логистичен пакет от САЩ не е била класирана заради плащане на суми, които не са по възможностите ни. Това заяви военният министър Красимир Каракачанов пред БНР.

Основното изискване беше разсрочено плащане - нещо, което не е спазено. Не са ги оскъпили, а просто са заложили основната част от плащането в първите две години - нещо, което икономически няма как да издържи, уточни министърът на отбраната.

Избрали сме изтребител "Грипен", разкрива доклад на МО

Избрали сме изтребител "Грипен", разкрива доклад на МО

Техниката и оборудването трябва да бъдат доставени до 7 години

Обяснението на Каракачанов дойде ден след като Министерството на отбраната предложи нови разчети за модернизация на армията с включен проект и за модернизацията на Сухопътните войски. Очаква се разсроченото плащане за армията да струва малко над 3,5 милиарда лева до 2029 година.

Военният министър допълни, че сумите по плащанията са съгласувани с финансовия му колега Владислав Горанов. Той обясни, че за да внесе подобен документ, са водени дълги разговори с Министерство на финансите.

"Предвиждаме разсрочване за бронираната машина и за самолетите - минимум осем-девет, а може да отидем и над десет години, така че средствата, които ще отделя българският данъкоплатец, да са за по-дълъг период, но в по-малки суми. Така да могат средствата да стигат и за други нужди, поясни военният министър Каракачанов.

Военните ни пилоти летят 3-4 пъти по-малко от колегите си в НАТО

Военните ни пилоти летят 3-4 пъти по-малко от колегите си в НАТО

Президентът отрече да е сменен екипът, който трябва да избере нов тип самолет

Припомняме, подобна идея изрази и президентът Румен Радев по време на свое телевизионно интервю.