"Предложението за изтребител F-16 беше триумф на лобизма." Това заяви президентът Румен Радев пред Дарик радио, цитиран от БНТ.

Държавният глава посочи, че това е финалът на автокрацията за тази година.

Радев подчерта, че не иска да защитава един или друг тип самолет, тъй като е летял с тях и срещу тях, но настоява процесът да бъде прозрачен, открит и обективен.

Цветанов определя F-16 като най-добрия стратегически избор

Цветанов определя F-16 като най-добрия стратегически избор

С него ще бъдем защитени

По думите му има два вида избор - първият е, когато правителството залага на стратегическото партньорство и избира самолет от страната X, без да го интересуват подробности. Според президентът обаче за това се изисква политическа смелост и отговорност, която "не е присъща за нашите управници".

F-16 предпочитан, но изборът не е сигурен
Обновена

F-16 предпочитан, но изборът не е сигурен

Докладът препоръчва промяна на методиката за избор на изтребители

Той изтъкна, че още преди да е работата на експертната комисия, Цветан Цветанов вече е предопределил избора от Вашингтон.

Той отбеляза също, че министър-председателят също е казал точната си дума.

Румен Петков определи F-16 за национално предателство

Румен Петков определи F-16 за национално предателство

Според него това е най-лошия избор

Припомняме, че по-рано стана ясно, че Lockheed Martin няма да може да ни достави изтребителите в срок.

В последната една седмица и Gripen, и Локхийд Мартин подобриха офертите към страната ни за закупуването на нови бойни самолети. Това беше и една от основните теми, на които бе посветенавизитата на заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан у нас.

Към дата 1 октомври в Министерството на отбраната три държави внесоха офертите си за общо четири типа бойни самолети. Преди това като пoтeнциaлни дocтaвчици бяха спрягани 7 cтpaни.

Радев призова за радиомълчание до избора на нов изтребител

Радев призова за радиомълчание до избора на нов изтребител

Държавният глава участва в церемонията за Празника на авиацията и ВВС

Стана ясно обаче, че премиерът Бойко Борисов ще назначи нова работна група, която ще вземе окончателното решение за превъоръжаването на българските Военно-въздушни сили (ВВС). Информацията дойде от писмен отговор на военния министър Красимир Каракачанов до депутата на БСП Николай Цонков.

От тогава няма официално развитие и позиция на министерство на отбраната, освен уверенията на министър Каракачанов, че няма лобизъм и заявки, че срокът за избор няма да е достатъчен.

Три държави отговорили на МО за изтребител
Обновена

Три държави отговорили на МО за изтребител

Отговорили са три държави за четири типа бойни самолети.

Периодично обаче се разменят обвинения между Дондуков 1 и Дондуков 2 за лобизъм и даване на тежест към някоя от офертите. Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев призова премиера, министрите и народните представилите да запазят радиомълчание, докато тече работата на междуведомствената комисия, сформирана да направи оценка и анализ на постъпилите оферти по закупуване на нови изтребители за българските въоръжени сили.

Паралелно с това процесът по избор на изтребител бе спрян и върнат назад именно по време на служебното правителство на Огнян Герджиков, назначено от държавния глава Румен Радев, между втория и третия мандат на Борисов. На закрито заседание на служебния кабинет "Герджиков" от 26 април 2017 г. бе одобрено решението на комисията за избор на Gripen.

Каракачанов уверява, че няма лобизъм при изтребителите

Каракачанов уверява, че няма лобизъм при изтребителите

Той не знае дали е имало извиване на ръце и пазарлъци с ДПС

По този повод премиерът вече в третия си мандат заяви, че не може да разбере "как така за 1 месец, толкова бързо, избраха "Грипените", след като бяха сменени всички военни експерти".

Избрали сме изтребител "Грипен", разкрива доклад на МО

Избрали сме изтребител "Грипен", разкрива доклад на МО

Техниката и оборудването трябва да бъдат доставени до 7 години