Изборът на F-16 е най-добрият от стратегическа гледна точка за защита на националната сигурност. Това заяви пред bTV председателят на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов.

Изтребителят е на въоръжение в почти всички държави членки на НАТО, с него ще бъдем защитени и увеличаваме способностите на българската армия. Съседите ни Гърция, Румъния и Турция също са с F-16.

Чехия и Унгария също предпочитат F-16 пред "Грипен", а "за тях президентът Радев много алармираше и защитаваше. В служебния кабинет направиха една непрозрачна процедура, за да може правителството, назначено от Румен Радев да избере "Грипен", обясни Цветанов.

F-16 предпочитан, но изборът не е сигурен
Обновена

F-16 предпочитан, но изборът не е сигурен

Докладът препоръчва промяна на методиката за избор на изтребители

След терористичния акт в Париж 2014 г. всичките европейски държави приемат директива, от 2018 г. тече наказателна процедура към страната ни и никъде не се говори за "таен арест", има възможност да се възползва от правна защита, обясни Цветанов.

Ако дете на 15 години е преносител на взривни вещества или близък го е включил в схема за разпространение на наркотици, проблем ли е тези роднини да не бъдат уведомени за задържането, коментира той.

Всичко правим за сигурността на държавата, разбира се, няма да се съобразим с ветото на президента, 14-тото такова, коментира Цветанов.

Решението за F-16 обявено от Министерството на отбраната, е експертно, започва съгласувателна процедура, която ще продължи две седмици. На 9 януари след заседание на Министерския съвет, решението ще бъде предоставено на Народното събрание, допълни той.

Цветанов и представители на САЩ затвърждават партньорството с България

Цветанов и представители на САЩ затвърждават партньорството с България

Обсъждат енергетика и сигурност срещу дестабилизиращи опити на трети страни

Снощи стана ясно, че предложението на САЩ и американския отбранителен концерн Lockheed Martin за последната модификация на F-16 е препоръчваната оферта от комисията. Припомняме, че по-рано стана ясно, че Lockheed Martin няма да може да ни достави изтребителите в срок.

Припомняме, в последната една седмица и Gripen, и Локхийд Мартин подобриха офертите към страната ни за закупуването на нови бойни самолети. Това беше и една от основните теми, на които бе посветена визитата на заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан у нас.

Към дата 1 октомври в Министерството на отбраната три държави внесоха офертите си за общо четири типа бойни самолети. Преди това като пoтeнциaлни дocтaвчици бяха спрягани 7 cтpaни.

Стана ясно обаче, че премиерът Бойко Борисов ще назначи нова работна група, която ще вземе окончателното решение за превъоръжаването на българските Военно-въздушни сили (ВВС). Информацията дойде от писмен отговор на военния министър Красимир Каракачанов до депутата на БСП Николай Цонков.

От тогава няма официално развитие и позиция на министерство на отбраната, освен уверенията на министър Каракачанов, че няма лобизъм и заявки, че срокът за избор няма да е достатъчен.

Периодично обаче се разменят обвинения между Дондуков 1 и Дондуков 2 за лобизъм и даване на тежест към някоя от офертите. Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев призова премиера, министрите и народните представилите да запазят радиомълчание, докато тече работата на междуведомствената комисия, сформирана да направи оценка и анализ на постъпилите оферти по закупуване на нови изтребители за българските въоръжени сили.

Паралелно с това процесът по избор на изтребител бе спрян и върнат назад именно по време на служебното правителство на Огнян Герджиков, назначено от държавния глава Румен Радев, между втория и третия мандат на Борисов. На закрито заседание на служебния кабинет "Герджиков" от 26 април 2017 г. бе одобрено решението на комисията за избор на Gripen.

По този повод премиерът вече в третия си мандат заяви, че не може да разбере "как така за 1 месец, толкова бързо, избраха "Грипените", след като бяха сменени всички военни експерти".

Радев призова за радиомълчание до избора на нов изтребител

Радев призова за радиомълчание до избора на нов изтребител

Държавният глава участва в церемонията за Празника на авиацията и ВВС