Цветан Цветанов обсъжда енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните източници, както и сътрудничеството в сектор "Сигурност" и обмена на добри практики и експертиза със зам.-помощник държавния секретар на САЩ Матю Бойс и посланикът на САЩ в България Ерик Рубин.

Представителите на САЩ и Цветанов дават висока оценка за двустранните срещи в последните месеци, сред които срещите на премиера Бойко Борисов с държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Ню Йорк и със зам.-държавния секретар Джон Съливан в София.

Цветанов и Бойс обсъдиха двустранните отношения между България и САЩ, като отбелязаха високото ниво на сътрудничество във всички сфери от взаимен интерес. Подчертана е важността на България за стабилността в регионите на Западните Балкани и Черно море.

Двамата отчитат, че затвърждаването на стратегическото партньорство САЩ-България и САЩ-ЕС е от ключово значение за успешното противодействие на опитите на трети страни за дестабилизиращо влияние в ЕС и региона, за уронване на демократичните ценности и за системно незачитане на международното право.

Борисов иска бойни самолети, с които нашите да побеждават

Борисов иска бойни самолети, с които нашите да побеждават

Ситуацията в района се усложнява

Надяваме се българските ВВС да летят на Ф-16 за защита на българския народ, коментира вчера зам.-държавния секретар на САЩ Джон Съливан при посещението си в България.

Припомняме, Съливан имаше срещи с президента Румен Радев, с премиера Бойко Борисов и с военния министър Красимир Каракачанов. България напълно изпълнява поетите ангажименти към НАТО, увери премиерът Борисов.

Президентът Радев на срещата си с американския зам.-държавен секретар заяви, че страната ни се стреми към сътрудничество с бъдещия доставчик на боен изтребител за армията ни.

С военния министър Красимир Каракачанов американският политик обсъдиха регионалната сигурност.

Американското правителство не подкрепя проекта "Турски поток" заяви зам.-държавният секретар Съливан.

Дежа вю? Българската газова тръба се изправя пред контрола на ЕС

Дежа вю? Българската газова тръба се изправя пред контрола на ЕС

Еврокомисар и американски дипломат критикуват северен и турски поток, и транзита през България

Припомняме, миналата седмица енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че "Булгартрансгаз" е на финала на процеса за създаване на борса за търговия с природен газ в България.

Все още няма никакви официални договорености за "Турски поток" и "Северен поток 2", заяви посланика на Русия у нас Анатолий Макаров по време на годишната си пресконференция пред български медии в София.

Нямало официална информация, че тръбата ще се пренасочи от Турция към Гърция за Италия, каквато информация се появи по-рано, след срещата на руския президент Владимир Путин с министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас.

"Чух, че даже тръбата се нарича "Български поток". Ципрас действително дойде в Москва и води преговори на тази тема, "Турски поток" да мине през Гърция за Италия. Но това засега са само изявления", обясни Макаров.

"Турски поток" категорично влиза на територията на България, заяви Борисов на 30 май след срещата си с президента на Русия Владимир Путин.

Гръцкият премиер Ципрас коментира преди срещата си с Путин, че иска да превърне Гърция в енергиен център. След самата среща, Гърция обяви посещението на Ципрас в Русия за абсолютно успешно.

Върви се към "Български поток", обяви Борисов

Върви се към "Български поток", обяви Борисов

"Южен поток" е спрян в мандата на БСП, заради корупционни схеми в обществени поръчки