Все още няма никакви официални договорености за "Турски поток" и "Северен поток 2". Това заяви посланика на Русия у нас Анатолий Макаров по време на годишната си пресконференция пред български медии в София.

По думите на посланика е вероятно "Турски поток" да минава през Бъглария. Той допълни, че проектът е един от ключовите проекти за Москва.
Нямало официална информация, че тръбата ще се пренасочи от Турция към Гърция за Италия, каквато информация се появи по-рано, след срещата на руския президент Владимир Путин с министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас.

Путин обяви за напълно реалистично "Турски поток" да мине през Гърция

Путин обяви за напълно реалистично "Турски поток" да мине през Гърция

Играе ли Русия двойна игра?

"За тръбата още официални договорености няма. Преговорите са затова, че "Турски поток" трябва да има продължение. Чух, че даже тръбата се нарича "Български поток". Ципрас действително дойде в Москва и води преговори на тази тема, "Турски поток" да мине през Гърция за Италия. Но това засега са само изявления", посочи Макаров, цитиран от "24 часа".

Разговори по темата вече се водят, допълни посланикът.

Дежа вю? Българската газова тръба се изправя пред контрола на ЕС

Дежа вю? Българската газова тръба се изправя пред контрола на ЕС

Еврокомисар и американски дипломат критикуват северен и турски поток, и транзита през България

"Така или иначе вариантите са два - през България или Гърция. Но аз не знам как точно ще бъде. Но по принцип смятам, че "Турски поток", а може би след това "Български поток" през територията на България е приоритет за руската енергетика", увери Макаров.

По думите му посолството понякога стои настрана, когато става въпрос за търговски преговори.

Според Макаров е вероятно българското правителство също да проведе подобна среща като тази на Ципрас с Путин, за да покаже своя интерес към проекта.

Върви се към "Български поток", обяви Борисов

Върви се към "Български поток", обяви Борисов

"Южен поток" е спрян в мандата на БСП, заради корупционни схеми в обществени поръчки

Макаров: Всичко зависи от договореностите, които ще се постигнат в бъдещите преговори.

Дипломатът коментира и че Русия отбелязва изключително успешна година в българо-руските отношения, тъй като от много години насам за първи път Русия последователно са посетили българският премиер и президент.

Макаров съобщи и че Москва и Брюксел работят съвместно по изработването на нова директива, в която да бъдат включени проектите "Турски поток" и "Северен поток 2".

САЩ настояват всички страни да се откажат от "Северен поток-2"

САЩ настояват всички страни да се откажат от "Северен поток-2"

Представлявал заплаха за сигурността на Европа

Турски поток завива към България
Обновена

Турски поток завива към България

Обявиха Борисов и Путин