"Турски поток" категорично влиза на територията на България. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на пресконференцията след срещата си с президента на Русия Владимир Путин.

По думите на Борисов двамата лидери са провели много полезен и прагматичен разговор.

Борисов запозна Путин с проектите за Западните Балкани

Борисов запозна Путин с проектите за Западните Балкани

Говорили и за борбата с тероризма и Сирия

Във връзка с "Турски поток" и възможността да минава през България Борисов заяви: "Относно това дали ще има втора точка на вход на газ през "Турски поток" за България - това, което говорихме и в което президентът Путин ни увери, е, че е разговарял вчера с турския президент и нямат нищо против тази точка на контакт от "Турски поток" да влезе в България, нещо, което преди имаше съвсем друго трасе. От името на българите изказвам благодарности, че отново се връщаме към газоразпределителната роля, която имахме на Балканите."

Борисов иска директна тръба от "Турски поток" към България

Борисов иска директна тръба от "Турски поток" към България

"Европейският газов хъб "Балкан" е разковничето"

Борисов заяви, че "Газпром", "Булгартранзгас" и енергийните министри на страните ще работят за намиране на схема, по която след това газта да се преразпределя, да се търгува и да се транспортира до следващите държави в региона.

"И сега на базата на това количество, което влиза от Русия през Украйна за България през "Турски поток" - около 34-35 млрд. куб. метра, което е сериозно количество газ", каза Борисов и допълни, че следва да се намери формула тази газ да се разработи през газов хъб.

"И нашите колеги поеха ангажимент, заедно с Европейската комисия, да намерят приемливата формула", посочи Борисов.

Във "Фейсбук" премиерът написа: "Второто разклонение на "Турски поток" ще стигне до България и по него към страната ще идва природен газ от Русия. Президентът Путин и турският президент заявиха своето съгласие за това."

Според поста на Борисов горивото от "Турски поток" ще бъде ползвано през газовия хъб във Варна. По думите му пазарът и търсенето определят количествата и цените.

"Нашата цел е да транспортираме и да сме на картата на газоразпределителната мрежа. Освен руски газ в хъба трябва да постъпват още количества от Азербайджан, местен добив на България и Румъния и втечнен газ от Катар", пише Борисов.

От своя страна руският президент заяви, че въпросът за транспортирането на газ от Турски поток в Европа през България се разработва в практически план с Турция и България. "Въпросът за обемите на транзитния газ през България трябва да бъде обвързан с обема на доставките за цяла Европа", каза Путин.

 

Борисов обсъди с Медведев търговските отношения

Борисов обсъди с Медведев търговските отношения

Отношенията ни се активизирали, смята руският премиер

На пресконференцията след срещата стана ясно и че Русия има готовност да участва в проекта АЕЦ "Белене".

Путин посочи, че страната му е готова да се върне към проекта за строителство на АЕЦ "Белене", а Борисов подчерта, че в момента България разполага с два реактора и с площадка на централата и иска проектът да работи на пазарен принцип, който да може да се издържа и да генерира не само печалба, но и сигурност.

"След 10-15 години ще имаме необходимост от базова мощност. Всички са добре дошли на пазарен принцип", подчерта Борисов в контекста на инвеститорския интерес към проекта. 

Борисов и Путин са се договорили да се търси съвместен частен инвеститор за строежа на втората българска ядрена централа.

Инвеститорът трябвало да бъде избран на конкурентен принцип.

Борисов да оползотвори срещата си с Путин, зове Радев

Борисов да оползотвори срещата си с Путин, зове Радев

След възстановяването на диалога между България и Русия

На срещата премиерът Борисов изразил и надежда, че Путин ще положи всички усилия за нормализирането на обстановката в Сирия и спирането на мигрантския натиск към Европа.
"Ключовите думи, около които всички трябва да положат усилия са: мир, диалог и компромис", каза още Борисов.