Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че ще подпише Пътната карта за доставка на 15.7 млрд. куб. м. газ от газопровода "Турски поток". Това той заяви по време на годишната среща на българските посланици в София.

Премиерът увери, че Европейският газов хъб "Балкан" е разковничето, за да бъде страната ни транзитьор, а не обикновен клиент. Борисов заяви, че очаква писмо от ЕК за евентуални преговори за директна тръба към България /б.р. тълкуваният като втори лъч на "Турски поток".

По думите му, докато са се водили тези процеси целият регион е станал зависим от Турция. "Сега при тези отношения между ЕС и Турция можем да си задаваме много риторични въпроси, кое е по-добре, кое е по-зле", коментира Борисов.

Борисов е оптимист за разширяването на ЕС

Борисов е оптимист за разширяването на ЕС

Подготвят и трети мост над Дунав

Относно прекрояването на енергийните потоци, Борисов заяви, че страната ни е използвала времето и вече има направено доста в газопреносната система. "Подменихме компресорните станции, изграждаме интерконекторни връзки - с Румъния вече е готова, сега се строи с Турция, със Сърбия, с Гърция", констатира Борисов. Той уточни, че ако всичко върви по план октомври месец ще бъде направена първа копка на интерконектора с Гърция.

Премиерът се обърна към посланиците с важно уточнение за името на газовия хъб на наша територия. Той настоя на добавеното от него в името определение "Европейски газов хъб Балкан". Премиерът подчерта, че именно това е разковничето на всичко.

Путин обсъди Сирия и "Турски поток" с Ердоган на Г-20

Путин обсъди Сирия и "Турски поток" с Ердоган на Г-20

Руският лидер се срещна и с Юнкер

"Европейският газов хъб "Балкан" изпълнява абсолютно всички изисквания на европейското законодателство. Ние бяхме най-лоялният член на ЕС, дори на моменти до глупост в лоялността си", подчерта Борисов.

Той намекна и за разговора си с руския външен министър Сергей Лавров в Париж и изтъкна, че те са били принципни. "Спазвайки решенията на Брюксел, на нашето европейско средство, а и като един от главните поддръжници на общия енергиен пакет, на общата ни европейска енергийна политика", заяви Борисов.

По думите му натовска Гърция, натовска Турция, натовска Италия, без да се съобразяват изобщо с никакви други норми са подписали "Турски поток" и "Посейдон".

Според него един изключително изгоден за България европейски проект, за който са били пръснати 100 млн. евро е бил: "хвърлен в канала". Борисов визира "Набуко", напомняйки че без него диверсификацията с азерски газ не може да стане. "Сега изведнъж ние се озоваваме изцяло в тази зависимост на "Турски поток".
Той не е случаен и като вместимост е точно толкова, колкото минава от Украйна през България и влиза в Истанбул- 16,7 . Точно толкова е тръбата от Русия за Турция - 16.7 куб.м. Трябва да си заврял главата в пясъка, за да не разбираш, че в момента, в който приключи урски поток" и там тръгне газ - транзитът през България ще спре. Тогава България става само клиент", коментира още министър-председателят.

Борисов изтъкна още, че е безкрайно благодарен на ЕК, която е възприела, че ние трябва да запазим стратегическото си място, спазвайки разбира се всички европейски правила. "Те се спазват през европейския газов хъб "Балкан" за транзит на газ", отсече Борисов. По думите му така у нас газ може да идва от Румъния, Украйна, от находищата ни "Хан Аспарух" или руски газ директно от Турски поток, азерски газ, а от интерконектора в Гърция втечнен газ.

"Ако американците го докарат на добра цена, ще го продадем първо него, защото клиентите ще дойдат и ще купуват на хъба. Тогава ние ще сме транзитьори, ще си взимаме транзитните такси и сме в играта. Това е моята политика, която следвам неотлъчно, защото иначе България ще остане само клиент", изтъкна премиерът Борисов.

Той подчерта, че имаме най-добрата газопреносна система. "80% от всички компресори на Балканите са в България. Всичките са американски най-добрите. Утре може да стане така, че дори за Украйна да изнасяме, ако дойде втечнен газ - евтин, американски от LG терминала в Гърция. Това е пазар, това ще намали цената, това ще даде конкурентост на доставчиците и ще имаме успех".