Берлинският процес няма да остане само на книга, а ще има и реално изпълнение. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на годишната среща с посланиците на Република България в София. 

Припомняме, Берлинският процес е дипломатическа инициатива за разширяване на ЕС.

Премиерът изтъкна, че е оптимист по отношение на разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани след срещите в Дубровник и в Триест. Той бе категоричен, че за много от колегите кандидат-членове на ЕС, вече е станало ясно, че народите им са в Европа.
"Те трябва да им дадат перспектива. Политическите елити там трябва да намерят необходимия сговор или необходимата толерантност помежду си - да не пречат на своите държави да вървят напред", посочи Борисов.

Според него, ако за младите хора в страните от Западните Балкани - Македония, Сърбия, Черна гора, Босна, не се даде перспектива, след 5 или 7 години да бъдат част от ЕС, младите хора ще отидат да живеят там, където е по-добре.

Министър-председателят Бойко Борисов очерта три основни причини поради които България е получила възможност да участва в срещата в Триест. По думите му първата причина, е, че България е завидно стабилна на фона на целите Балкани. Второ - нашата политика е на добросъседство, искрено с всички останали държави. Трето - нашите предложения са в абсолютен унисон с това, което Брюксел желае за Западните Балкани, е в интерес и на България.

Борисов допълни, че когато е предупредил лидерите на върха по време на срещата в Триест, че повтарят сценария за бивша Югославия, реакцията им била: "В първия момент - малко се вцепениха, но след това се съгласиха, че съм прав".

Той настоя пред българските дипломати, че всяка една държава от Балканите трябва да има излаз към всяка от своите съседки. "Да са разтворени във всички посоки, а не капсулирани в рамките на шестте", отсече Борисов.

Премиерът изрази задоволство, че Коридор номер 8 - жп връзката Скопие - България излиза на Перник. По думите му е въпрос на инженерно решение дали да не бъде при Благоевград или Сандански, ако се скъсява разстоянието. Той посочи, че предстои изграждането на връзката София-Белград. "Имаме София-Солун, имаме София-Истанбул, имаме София-Бургас", каза той.

Борисов информира дипломатите ни, че е разговарял с румънския си колега. Очаква се до месец да бъде изградено затвореното вече пет години ГКПП при силистренското село Кайнарджа, изградено с европейски средства от 6 млн. евро. "Обеща до един месец максимум, защото от нас е готова сухопътната граница с Румъния, остава те да го доправят", каза премиерът за разговора със своя румънски колега.

Той бе категоричен, че ще се работи за още един мост над Дунава. Регулярното българо-румънско съвместно заседание тази година ще се състои в началото на септември във Варна. На него е поканен и гръцкият премиер Алексис Ципрас.