Държавният глава Румен Радев се надява българското правителство да оползотвори всичките възможности, които са се създали след възобновяването на диалога между България и Русия.

Запитан какви договорености очаква от днешната визита на българска правителствена делегация в Русия, ръководена от министър-председателя Бойко Борисов, Румен Радев заяви коментира пред журналисти, че при посещението си в Руската федерация той лично е поставил въпросите за оптимизация на цените и условията за доставки на руски енергийни ресурси за България, както и въпросите за по-добри условия за присъствието на българския бизнес в Русия.

Румен Радев изпрати Борисов при Путин
Обновена

Румен Радев изпрати Борисов при Путин

В официалното съобщение на сайта на руския президент няма потвърждение

"Много се надявам българското правителство да оползотвори всички тези възможности след възобновяването на диалога на най-високо равнище между двете държави", изтъкна президентът.

Той също така призова да се даде възможност на правителството да анализира всички варианти по отношение на обявената идея за възобновяване на работата по проекта АЕЦ "Белене" и за вдигане на мораториума върху реализацията на проекта.

"Това решение трябва да изключва финансовия риск за държавата и да има действени механизми за контрол на ядрения риск", подчерта Радев.

Радев бе подгряваща група за голямото шоу на Борисов в Русия, ласкае го Атанасова

Радев бе подгряваща група за голямото шоу на Борисов в Русия, ласкае го Атанасова

Радев извади отношенията ни с Русия от "ледников период" според Крум Зарков

Запитан дали в България има автокрация, президентът попита реторично: "Дайте ми определение за политическа система, в която премиерът може да се отбие на кафе в Народното събрание и да си тръгне след двадесет минути с оставката на председателя на парламента, който би трябвало да го контролира."

По думите на Радев премиерът Борисов въобще не е ангажиран с дейността на НС и изобщо не се отзовава на исканията за изслушване в парламента. В същото време обаче Борисов можел с едно просто вдигане на телефона да "завърти" на 180 градуса всички народни представители от мнозинството, така че да прегласуват обратно решение, което са приели вчера.

Коментарът на президента е главно във връзка с мораториума на НЗОК, който засягаше иновативните терапии.
Тогава президентът наложи вето върху закона, а то не беше прието нито от бюджетната комисия, нито от парламента.
Няколко дни след това обаче от ГЕРБ се отказаха от мораториума и той беше отхвърлен от депутатите със същите мотиви, с които президентът наложи вето върху проекта.

Борисов от Брюксел преразглежда мораториума - и той продал някога всичко за ампули

Борисов от Брюксел преразглежда мораториума - и той продал някога всичко за ампули

Въобще не ѝ обръщам внимание на Нинова

"Не мисля, че има война между институциите, има напрежение, но трябва да гледаме националните интереси - какви са целите пред нас, така че българите да имат много по-голяма сигурност, високо качество и стандарт на живот, за това трябва да работим всички", призова държавният глава.

Според президента няма алтернатива за модернизацията на Българската армия.

"Невежеството в сферата на сигурността не само че е опасно, но накрая винаги излиза скъпо", допълни Радев в отговор въпрос за искането на лидера на ПП "Воля" Веселин Марешки да бъде наложен мораториум върху проектите за модернизация на Въоръжените сили.

Самолетите са абсолютно излишен лукс според Марешки

Самолетите са абсолютно излишен лукс според Марешки

България има ангажимент и към ООН