Бюджетна комисия прие Закона за бюджет на НЗОК за 2018 г и отхвърли ветото на президента.

Румен Радев наложи вето на Бюджета на НЗОК за 2018 г.
Обновена

Румен Радев наложи вето на Бюджета на НЗОК за 2018 г.

Заради незаплащането от страна на НЗОК на определени лекарствени продукти

Извънредното заседание на бюджетна комисия беше свикано във връзка с Указа на президента от 8 декември 2017 г за връщане за ново обсъждане на Закона за бюджета на НЗОК. С него президента наложи вето върху мораториума за иновативни лекарства за онкоболни.

Румен Гечев от БСП поиска да чуе експертно мнение по темата, защото във въпросния параграф за лекарствата пишело "непатентни", което според него означавало генерици. Беше пояснено, че "непатентни" означавало съвсем нови.

Кирил Ананиев: Корпоративни интереси водят протестите срещу мораториума

Кирил Ананиев: Корпоративни интереси водят протестите срещу мораториума

Здравният министър разкритикува мотивите на президента

Жени Начева заместник-министър на здравеопазването заяви, че генеричните лекарства са тези с по - ниска цена и те не са включени във въпросния параграф.Спорният параграф се отнася само за скъпоструващи продукти. А генериците, за които се говори били тези, които ще се появят като по евтин аналог на оригиналните.

В областта на новите лекарства за 2018 г ще им 32 нови молекули, което е два пъти повече отколкото за 2014-2017 г., уточни още Начева.

Манолова заплаши да сезира КС за мораториума за лекарствата

Манолова заплаши да сезира КС за мораториума за лекарствата

Не разбира как с 2% лишават хората от надежда за лек

От тези 32 само за 4 от тях няма нови лекарства, но има алтернативни такива. За 2 молекули няма одобрение на комисията за лекарствени средства, няма и терапевтични ръководства. За останалите две молекули няма пречка да бъдат включени пациентите в милосърдни програми. От думите на Начева стана още ясно, че 70% от парите в реинбурсирания списък отиват за нови лекарства.

Около 1500 пациенти са засегнати от двете молекули, но за тях има алтернативни лекарства.

За лечението с другите две молекули, Стоянова изрази безпокойство за пациентите, които се лекуват експериментално с иновативно лекарство.

От думите на Менда Стоянова стана ясно, че една молекула струва 10 млн.лв.

Бюджетът не е само за финансиране на нови молекули, а и за много други дейности и балансът направен в бюджета на НЗОК е добър, заключи Стоянова.

Пациентски организации с вот на недоверие срещу Кирил Ананиев

Пациентски организации с вот на недоверие срещу Кирил Ананиев

Обвиняват министъра в манипулация

Правим анализ на всяка една общинска болница поотделно и ще предложим мерки за оздравяването им, това коментира по-късно зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков за спасяването на общинските болници. Закъсали са болниците в Белоградчик, Димитровград, Омуртаг и др.

Приходите, които те получават по линия на здравното осигуряване отиват основно за заплати на хората, които се трудят в тези болници, поясни Пенков. Това, което държавата може да направи е увеличаване на средствата, с които заплаща на болниците за всяка една лечебна дейност, която Касата не плаща.

Това са някъде около 22 милиона лева годишно допълнително, които се дават на болниците, стана ясно от думите на Бойко Пенков. Основните дългове на болниците са за лекарства и консумативи.

Държавата ще вразумява доставчиците да не изнудват лечебните заведения. Към всяка болница щяло да се прилага индивидуален подход. Не може да сложим един калъп и да кажем: оправяте се всички по него, коментира зам.-министърът. Анализът за състоянието на болниците щял да отнеме десет дни.