В момента се извършва огромна манипулация от малък брой хора, които изпълняват корпоративни интереси. Така министърът на здравеопазването Кирил Ананиев коментира протестите срещу мораториума върху лекарствата по време на извънреден брифинг в Министерство на здравеопазването.

Протестиращи: Мораториумът върху лекарствата е държавнически цинизъм

Протестиращи: Мораториумът върху лекарствата е държавнически цинизъм

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи протеста...

Той посочи, че нашият позитивен лекарствен списък е с най-широките гами лекарства с доказан терапевтичен ефект. Няма заболяване, което да не е осигурено с най-модерните медикаменти, категоричен бе той.

По думите му голяма част от тези молекули не фигурират в българските фармако-методологични ръководства и на практика все едно да се иска заплащане по клинична пътека, без да има алгоритъм за нейното извършване.

"Това показва организирания характер и начина на организация на този протест", коментира още той. Ананиев цитира сутрешното изказване на проф. Радослав Гайдарски, бивш здравен министър, който коментира, че българското население се лекува с най-качествените лекарства, тези които се прилагат в Европа и в света и са доказали своя терапевтичен ефект.

Гайдарски: На президента не са му обяснили добре за лекарствата

Гайдарски: На президента не са му обяснили добре за лекарствата

"Няма такова нещо, че хората ще измрат"...

Министър Ананиев коментира участието си в заседанието на Съвета на министрите в Брюксел и посочи, че и там е дискутиран въпросът за натиска на фармаиндустрията - да вкарат възможно най-бързо новите молекули, за да могат най-бързо да възстановят инвестициите, които са направили, без да са преминали периодът на изследване. Дори има и случаи с фатален край.

"Много внимателно трябва да разсъждаваме по темата за новите молекули", настоя Ананиев. Той се обърна към президента Румен Радев като разкритикува неговия мотив, че ако ги няма тези нови молекули няма да бъдат гарантирани конституционните права на българските граждани и че едва ли не се нарушава равенството на гражданите. Като посочи, че те са "най-малко несериозни". "Тези хора, които пишат мотивите на президента трябва да бъдат по-добре запознати с материята, за която пишат", отсече Ананиев.

Румен Радев наложи вето на Бюджета на НЗОК за 2018 г.
Обновена

Румен Радев наложи вето на Бюджета на НЗОК за 2018 г.

Заради незаплащането от страна на НЗОК на определени лекарствени продукти

Министърът обясни, че в нашата страна 30% от разходите на публичния фонд отиват за лекарства. В страните членки този процент се движи между 15-20%. Ананиев не скри, че в Европа всички министри са учудени от ускорените темпове на приемане на новите молекули в България.

Ананиев настоя, че мораториумът е временна мярка за финансова стабилизация на НЗОК. Така откакто е започнал разговорът за новите молекули и разходите за тях от 17 нови молекули техният брой нараснал на 32. По думите му допълнителният ресурс, който се изисква е в размер на около 40 млн. лв., а с влезлите вече нови молекули през 2017 г. на стойност около 20 млн. лв. сумата набъбва на 60 млн. лв. На въпрос протестът политически организиран ли е, Ананиев коментира: "Зад тези хора стоят бизнес интереси, не мога да кажа политически, сигурно е свързано със самата индустрия".

Ветото на президента върху Бюджета на НЗОК е в ущърб на пациентите според МЗ

Ветото на президента върху Бюджета на НЗОК е в ущърб на пациентите според МЗ

Налагането на вето означава връщане в изходна позиция