В България използваме нови и иновативни лекарствени средства повече от всяка друга страна в Европа. Това каза в ефира на бТВ проф. Радослав Гайдарски, бивш министър на здравеопазването.

Той определи като "тежка манипулация" готвения протест във връзка с мораториума на новите лекарствени средства под надслов: "Не! На мораториума върху лекарствата и новите терапии".

Проф. Гайдарски бе категоричен, че когато се говори за този мораториум върху новите молекули става въпрос за лекарствени средства, които в България не са въведени. "Няма такова нещо, че хората ще измрат", коментира проф. Гайдарски.

Бившият здравен министър опроверга твърдението, че ако се появи някакво ново лекарство, което липсва у нас, няма да бъде внесено в България.

Румен Радев наложи вето на Бюджета на НЗОК за 2018 г.
Обновена

Румен Радев наложи вето на Бюджета на НЗОК за 2018 г.

Заради незаплащането от страна на НЗОК на определени лекарствени продукти

На въпрос тогава защо президентът налага вето, проф. Гайдарски посочи: "Защото не му е обяснено добре мисля".

Става въпрос за лекарствени средства, фирми, лекарствени дилъри, които искат непременно всяко едно ново лекарствено средство да го вкарат на всяка цена.

Така едно ново лекарствено средство обикновено има изключително висока цена между 1000 и 1500 лв., има до 5000 лв. Много голяма част от тях още не са с доказани качества. Има такива, които са доказани. Обикновено това лекарствено средство само след десет години, тъй като толкова е срокът на патента, ще струва пет лева.
"Това е една част от лекарствата, които се опитват да ги вкарат непременно в нашата страна", коментира Гайдарски.

Относно предложението на БСП за забрана строителството на нови болници, проф. Гайдарски бе категоричен, че от БСП в случая помагат на правителството . По думите му сега само частни болници се строят, затова и лидерът на БСП Корнелия Нинова е казала частни болници. Той обясни, че е против това да се строят нови болници, които в момента са излишни.