Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Конституционния съд, ако текстове в проектозакона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. не отпаднат.

Джипитата негодуват срещу промяна в закона за НЗОК

Джипитата негодуват срещу промяна в закона за НЗОК

Предложението е доплащането за прегледите за пенсионери да се плаща след декларирана касова бележка за 1 лв.

Става дума за предвидените промени, с които се въвежда мораториум върху сключването на договори от болниците по нови клинични пътеки, както и върху заплащането от НЗОК на нови лекарствени продукти, с ново международно, непатентно наименование. В проектозакона не е предвидена възможност за изключения.

Манолова изтъкна, че забраните ограничават конституционното право на българските граждани на достъпна медицинска помощ и качествено здравеопазване.

Ставаме здравни емигранти, тревожи се пациентска организация

Ставаме здравни емигранти, тревожи се пациентска организация

Съдействие от посланици искат от Български пациентски форум

Омбудсманът изпрати в петък трета поред препоръка до председателя на НС Цвета Караянчева и депутатите срещу мораториума.

"Мораториумът узаконява статуквото, на практика блокира промяната и се предполага, че тези, които го налагат харесват ситуацията и по отношение на лекарствата, и по отношение на състоянието на болничната помощ", обясни Манолова. Според нея с тези промени "с едно зачеркване, с една запетая, направена с химикалка, могат да бъдат лишени от надежда за живот десетки хиляди български граждани".

Обричате болниците на гибел, гневна Мая Манолова

Обричате болниците на гибел, гневна Мая Манолова

Омбудсманът Мая Манолова иска да отпадне и ограничението за нови лекарства

Мая Манолова обясни, че става въпрос за 25 млн. лв., които ще бъдат спестени на фона на 1 млрд. лв., които плаща Здравната каса за лекарства.

"За мен като омбудсман, като човек, като гражданин, човешкият живот няма цена. Как решаваш с тези 2% да лишиш хора от надеждата да бъдат излекувани? Аз не разбирам как може да се пристъпи към подобна мярка", възмути се общественият защитник.