Премиерът Бойко Борисов коментира от Брюксел, че е готов да преразгледа, ако трябва и след среща с Радев, мораториума с лекарствата.

"Майка ми, Бог да я прости, умря от рак. Ние със сестра ми си продадохме, каквото имахме", спомни си Борисов и обясни, че това е станало за да купуват молекула, струваща 8 000 за борба с рака. Майката обаче починала скоро след това.

"Готов съм да предложа преразглеждане на мораториума за лекарствата. Ако в 1/3 от 28-те страни в ЕС има дадено лекарство, което се употребява, ще го платим веднага, за да го пуснем на пазара. Не считам, че другите държави са лобисти или такива, каквито искат да ни изкарат нас. Ние сме прогнозируемо правителство, не искам да си играят със страховете на хората", обясни Борисов.

Припомняме, по-рано днес президентът Румен Радев определи отхвърлянето на ветото върху бюджета на НЗОК в Народното събрание като цинично и брутално действие. Малко след това премиерът, който се намира в Брюксел, също коментира казуса, който соицалистите се заканиха да отнесат към Конституционния съд.

По думите му това, което прави действията на правителството и депутатите, гласували за отхвърлянето на ветото, цинични и брутални е, че само ден преди отхвърлянето на ветото Министерският съвет е "извадил" около 740 млн. лв. в рамките на около 1 час от заседанието си. "Хвърлиха се и изчезнаха по критерии и механизми, които са неясни", посочи още Румен Радев.

Депутатите отхвърлиха ветото на президента

Депутатите отхвърлиха ветото на президента

Цветан Цветанов призова да не се спекулира с онкозаболяванията и пациентите

"Въобще не ѝ обръщам внимание на Нинова. Имаше избори със служебно правителство от президента Радев. На всеки 6 месеца, като на някой нещо не му харесва, да правим избори ли? И то точно по време на председателството ни, когато полагаме толкова усилия", коментира Борисов предстоящият вот на недоверие.

"В речта си Юнкер ни даде за пример за финансовото ни състояние. Шефът на ЕЦБ каза, че сме постигнали "впечатляващ" успех, това беше точната дума", поясни още премиерът.

"Вчера лично говорих с немските офицери в България, ясно е, че БСП и ДПС искат провал на председателството. Надявам се Доган да говори с хората от партията си. Те искат държавата ни да се провали сега. Ние сами се дърпаме да сме си в казана с катрана. Само вижте как са подбрали датата на вота на недоверие. Това ли е градивната опозиция. Те умират да се сринем и в руините те да се опитват отново да крадат. Ще се съпротивляваме този път много", възмущава се Борисов.

"Аз знам какво говорят Юнкер, Меркел, Макрон, Ципрас. Всички са категорични, че трябва да запазим моста с Турция, защото иначе всички тези бежанци, които са там, ще дойдат в Европа през България и Гърция", коментира премиерът.

Борисов иска границите на ЕС да се охраняват като Берлинската стена

Борисов иска границите на ЕС да се охраняват като Берлинската стена

Договорихме на 1 юли 2018 г. да е готов интерконекторът ни с Турция

"Естония се справи добре, особено в сферите за киберсигурността.  Техният екип ще продължи да работи с нашия, а после и с австрийския, за да може да не се прекъсне процеса и нещата да се продължат", обясни Борисов.

"Темата за Брекзит е много сложна, аз тайно се надявам, че един ден Великобритания ще се върне в ЕС след всичките мъки, които ще преживеем и те, и ние", допълни той.

Борисов поиска от Мей стратегическо партньорство на ЕС
Обновена

Борисов поиска от Мей стратегическо партньорство на ЕС

Тереза Мей е оценила положително усилията на България в борбата с организираната престъпност

"Призовавам колегите от БСП и ДПС да проявят за тези 6 месеца и малко разум. Имаме редки шансове, след това можем да си покажем българския характер. Разбирам, че завистта е голяма, но в тези 6 месеца да се опитат и те да са малко българи", коментира Бойко Борисов.