България очаква Обединеното кралство да остане стратегически партньор на Съюза по ключови въпроси като сигурността и борбата с тероризма.

Това е основна позиция, която министър-председателят Бойко Борисов е защитил пред британския си колега Тереза Мей по време на срещата им на Даунинг стрийт. Бойко Борисов е на работно посещение в Лондон по покана на Тереза Мей. Двамата са обсъдили сътрудничеството в областта на миграцията и на сигурността. Висока оценка за взаимодействието между специалните служби на България и Великобритания е дадена и от двамата министър-председатели.

Борисов посочи, че очаква подкрепата на Лондон за интеграцията на страните от Западните Балкани. По думите му, тяхното приобщаване към семейството на демократичните ценности е най-голямата гаранция за успешно, сигурно и мирно развитие на европейския континент. "Хората от този регион очакват да им покажем, че Европа мисли за тях", каза българският министър-председател.

Запитан от журналисти, Борисов обясни, че приоритети за председателството са ясни, а Тереза Мей е уверила че, проблеми с българите след Брекзит няма да има и това няма да повлияе. Обсъдили са също така правата на сънародниците ни, както и българските училища във Великобритания, как да се постигне, децата да държат матури на български език. Премиерът потвърди, че това е възможно, но е рано да се каже, а Тереза Мей го е разбрала.

Бойко Борисов съобщи, премиерът Мей ще пристигне в София през май 2018 г., а ако дойде ден по-рано ще се срещне и с лидерите на Балканите. Лошо нещо е Брекзит но трябва да го преодолеем, коментира Борисов, а ЕС и Великобритания са длъжни да се разберат. В България живеят хиляди британци не само българи във Великобритания и затова сме длъжни да направим най-доброто за хората, обясни той.

Не че съм толкова хубав, но това което сме направили за Балканите се оценява, коментира премиерът Борисов. Запитан за Йерусалим, той обясни, че там са две държави и са ни приятели и народите на Израел и на Палестина. Него го касаят Балканите, Косово, Босна и Херцеговина. "Беше добре, беше добре", уточни Борисов, казал и на премиера Мей "дай да видим този английски чай".

Ние напускаме ЕС, но не и Европа, коментира премиерът Тереза Мей. Тя оценява положително усилията на България в процеса на овладяване на мигрантската криза в Европа и за борбата с тежката престъпност.

"Затова благодаря на теб и на България за помощта, която оказахте в общата ни борба с организираната престъпност, тероризма и трафика на хора", каза Тереза Мей.