Зам.-председателят на Народното събрание и лидер на "Воля" Веселин Марешки внесе искане за мораториум върху разходите за въоръжаване.

Искането е за решение за мораториум проектите "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада" и "Придобиване на нов тип боен самолет", които са на обща стойност близо 3,3 милиарда лева.

Марешки иска референдум за излизане от НАТО

Марешки иска референдум за излизане от НАТО

Варненският политик не уточнява неутралитет ли иска

Основните ни мотиви на "Воля" са, че най-бедната държава в ЕС не може да си позволи на този етап да отделя милиарди левове за армията, при положение, че фалират болници, няма пари за по-високи пенсии, за заплати на учители, лекари, медицински сестри и т.н.
Според "Воля" е нужен комплексен подход за модернизиране на армията, а не покупки на парче, без ясна стратегия и ефективност.

Освен че сумата от 3.3. млрд. лв. е огромна, от "Воля" припомнят и че през 2015 г. премиерът Борисов е заявил, че няма такива суми за отбраната и че едно от предизборните обещания на Обединените патриоти е повишението на пенсиите - нещо, което не е спазено.

"Сега се оказва, че военният министър повече е загрижен за нови луксозни играчки, отколкото да спазва обещанието си пред хората, които му се довериха и го изпратиха във властта", посочват хората на Веселин Марешки.

Според "Воля" при при това състояние на държавата, тези пари могат да се дадат за здравеопазване, за училища, за вътрешен ред и сигурност, за пенсии, а на фона на ситуацията в държавата отделянето на тези милиарди левове за техника е предателство на националния интерес.

"Не си мислете, че и ВОЛЯ не е била подложена на натиска на лобитата да се ограбят тези милиарди. Въпросът е кой има морала и смелостта да устои и кой се е поддал! На нас не ни се вярва или поне не искаме да вярваме, че министрите са взели такова решение, заради корупционни изкушения. Най-вероятно някой ги е подвел. Затова ролята на народните представители е толкова отговорна - ние да защитим българския национален интерес, щом министрите не могат!", посочват от партията и заявяват, че хората са на първо място.

Припомняме, преди около месец Веселин Марешки лансира идеята за провеждане на референдум за излизане на България от НАТО.