Утре Парламентарната група на ГЕРБ ще предложи на Председателски съвет на Народното събрание да бъде гласувана в пленарна зала отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК.

Това става ясно от изявление на председателя на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на политическата партия Цветан Цветанов, разпратено до медиите.

БСП чака до утре отговора на Борисов за мораториума

БСП чака до утре отговора на Борисов за мораториума

Нинова и Борисов заедно търсят решение за онкоболните

Така от ГЕРБ отговарят на лидера на социалистите Корнелия Нинова, която по-рано днес информира, че е разговаряла по телефона с премиера Бойко Борисов по темата с мораториума върху иновативните лекарства, след което е провела разговор и с Цветан Цветанов. Нинова очакваше отговора на ГЕРБ до днес 17 часа и до утре - решение на председателския съвет.

БСП внася конституционна жалба за мораториума върху новите молекули

БСП внася конституционна жалба за мораториума върху новите молекули

Решението за мораториум върху новите молекули е на премиера Борисов

От ГЕРБ ще подкрепим предложението единствено при постигането на пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им, заявява Цветан Цветанов.

Предложението на ПГ на ГЕРБ ще е за отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК - параграфът и върху, който президентът Румен Радев наложи вето, което беше обаче отхвърлено от парламента.

Цветанов заявява, че с представителите на всички институции, с които е разговарял днес, както и с председателите на ресорните парламентарни комисии са постигнали консенсус, че чувствителна тема като здравеопазването не бива да се използва за политически спекулации и за игра със страховете на българските пациенти.

Борисов от Брюксел преразглежда мораториума - и той продал някога всичко за ампули

Борисов от Брюксел преразглежда мораториума - и той продал някога всичко за ампули

Въобще не ѝ обръщам внимание на Нинова

Затова и Цветан Цветанов посочва, че при разговора си с министрите на здравеопазването и на финансите Кирил Ананиев и Владислав Горанов е бил уведомен, че министърът на здравеопазването вече е готов със всички заповеди за създаването на 6 комисии, както и с Правилник за условията и реда за работата на комисиите за разпределение на скъпоструващите лекарства.

"По този начин вече е създадена цялата нормативна среда за работата на комисиите далеч преди края на годината. Затова изказвам благодарността на ПГ на ГЕРБ за организацията и готовността на здравния министър Кирил Ананиев и екипа му", се казва в изявлението на Цветанов.

Въпреки това утре от ГЕРБ ще внесат предложението за отмяна на Параграф 6 - "за да спрем всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение."

Само час по-късно от БСП съобщиха, че са внесли в деловодството на парламента предложение за актуализация на бюджета на НЗОК по ал. 3 за включване в дневния ред на НС.