БСП ще внесе конституционна жалба за мораториума върху новите молекули.

Това заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова в обзорното предаване на Дарик радио - "Годината".

Тя подчерта, че решението за мораториум върху новите молекули е на премиера Борисов.

Нинова е категорична, че този случай трябва да влезе в учебниците като пример - как не се прави политика.

"Вчера г-н Борисов каза, че ще преосмисли решението си. Това предложение е прието от Министерския съвет и е влязло с неговия подпис", възмути се тя.

Нинова припомни, че предложението за мораториума е гласувано шест пъти и от ГЕРБ всеки път са гласували за него.

Председателят на БСП заяви още, че в този случай има отказ на държавата да се грижи за свои граждани, самонадеяност, корупция, пренебрегване на решение на парламента и еднолично вземане на решение от премиера.

"Има най-вече демагогия, защото Борисов си изми ръцете с неговите народни представители, защото те не разсъждават и нямат аргументи", добави още тя.

По-рано днес пред радиото премиерът Борисов коментира мораториума на НЗОК върху нови лекарствени терапии и отхвърленото в парламента вето на президента върху бюджета на НЗОК за 2018 година.

Борисов посочи, че в областта на онкологията Министерството на здравеопазването ще поеме заплащането за медикаментите.

"Всеки, който има нужда от лечение и съответно лекарство, ще получи нужната здравна помощ", гарантира Борисов. По думите му онкоболните пациенти имат нужда от новите молекули, които не са включени в бюджета на НЗОК.

Лидерът на социалистите каза още, че левицата е искала решението за повишаване на цената на водата да бъде взето след обществено обсъждане.

Водата в 14 области поскъпва след Нова година
Обновена

Водата в 14 области поскъпва след Нова година

КЕВР взе окончателно решение на закрито заседание

"Ние предложихме водни помощи по подобие на енергийните за най-бедните, но управляващите отхвърлиха нашето предложение да се запише в закон и парите да се раздават по определени правила. Тези пари, най-вероятно, ще се раздадат от премиера, за да се направи той отново на спасител", предположи Нинова.

Председателят на БСП заяви, че антикорупционният закон няма да проработи и от него няма да видим осъден политик.