До края на месеца Русия очаква визитата на българския премиер Бойко Борисов. Тема на визитата ще бъде енергийни проекти и икономическото сътрудничство между България и Русия. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на думите на руския президент Владимир Путин по време на срещата му с Румен Радев.

Държавният глава Румен Радев се срещна с руския си колега Владимир Путин в Сочи, като част от официалната визита на българския президент в Русия.

Приветствайки българския президент Румен Радев, Владимир Путин напомня, че визитата му в Русия е във връзка със 140-годишната от освобождението на българския народ от османско иго. По думите на Путин това обаче не е единственото, което обединява двата народа и допълва, че след два дни ще отбележим Деня на славянската писменост.

В официалното прессъобщение, разпространено от президентската институция на Русия, обаче няма потвърждение на тези думи, като самият Владимир Путин е изключително лаконичен. Освен повода за визитата, Путин заявява само, че е информирал президента Радев за приоритетите на Русия по отношение на двустранните сътрудничества и подхода на Русия към международните проблеми и въпроси. 

Румен Радев поиска от Медведев преки доставки на газ през Черно море
Обновена

Румен Радев поиска от Медведев преки доставки на газ през Черно море

Визитата му възстановява диалога между двете страни на най-високо равнище

Според съобщението на ТАСС Путин е отбелязал, че след няколко дни Русия ще има удоволствието да приеме министър-председателя на България" "И с него ще продължим тази дискусия", е казал Путин в цитата от ТАСС.

Радев говорил откровено с Медведев за лицензиите за военната техника

Радев говорил откровено с Медведев за лицензиите за военната техника

Темата със санкциите, наложени от ЕС на Русия, не е била обсъждана

Като основна цел на своето посещение държавният глава Румен Радев открои отново възстановяването на диалога и доверието на най-високо политическо ниво. "Знам, че е трудно да говорим за доверие след три спрени мащабни проекта в условия понякога на остри политическо противопоставяне", заяви Радев, а като условия посочи противопоставянето ЕС - Русия - НАТО, санкциите и включително "недалновидно политическо говорене в последните години".

Въпреки това, по думите на Радев, първата решителна крачка е направена.

"В резултат на моята визита имаме положителен импулс на българското правителство, което се зае по-сериозно с българо-руските отношения", констатира президента Радев, а по думите му възобновяването на някои от проектите е "признак на реализъм и отговорно поведение, от което имат нужда нашите две страни".

Българският държавен глава очаква положителният импулс да се използва и от двете правителства.

Румен Радев допълва, че с президента Владимир Путин са обсъдили и важни въпроси от международната сигурност. Той е уверил, че България има интерес да работи за установяване на диалог и разбирателство, защото "никой няма интерес от връщане на Студената война, най-малкото Европа и Русия".

Румен Радев е подновил своята покана към президента Владимир Путин да посети България и то в годината, когато отбелязваме 140 години от Освобождението на България.

Припомняме, българският държавен глава е в Русия на двудневно посещение. Вчера той проведе разговор с преимера Дмитрий Медведев, като поиска директна газова връзка между България и Русия през Черно море.

Днес руският сенатор Алексей Пушков коментира по този повод, че отказът от "Южен поток" е бил груба грешка.

След срещата си с Медведив, Румен Радев обяви, че е поставил откровено проблемите с лицензите за военно оборудване и техника, които съществуват между българската и руската страна, както и че е уверил, че Русия ще бъде своевременно уведомена за развитието по проекта АЕЦ "Белене".