Президентът Румен Радев заяви в интервю за руското издание "Комерсант", че България иска да получава директни доставки на руски газ през Черно море. По думите му, този подход се обяснява със здравия разум и изискванията за енергийна сигурност и ефективност на целия Европейски съюз.

Румен Радев поиска от Медведев преки доставки на газ през Черно море
Обновена

Румен Радев поиска от Медведев преки доставки на газ през Черно море

Визитата му възстановява диалога между двете страни на най-високо равнище

Руският сенатор Алексей Пушков коментира намеренията на президента Радев в профила си в "Туитър".

"Отказът на България от "Южен поток" беше груба грешка. Турция тутакси грабна своя шанс, а Германия строи "Северен поток-2". Добър урок за София", написа членът на Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент).

Българското правителство през 2014 г. отказа да пропусне газопровода "Южен поток" през територията на България. По-късно Москва и Анкара подписаха споразумение за строителството на "Турски поток", който е с подобен капацитет на "Южен поток".

Президентът Радев ще се срещне с Путин в Сочи

Президентът Радев ще се срещне с Путин в Сочи

След близо 10-годишна пауза в срещите между държавните глави на страните

Румен Радев е на двудневно посещение в Русия. Вчера той се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Москва, а днес ще се срещне с руския президент Владимир Путин в руския черноморски курорт Сочи. Това ще бъде първата двустранна среща на президентите на България и Русия от десет години насам.