Има въпроси, на които трудно, според Румен Радев, би се намерило решение, но не трябва да се бяга от диалог между руската и българската страна. Като такъв президентът Радев открои лицензионния режим за производство на военна техника, въоръжение и резервни части по спогодба между НРБ и СССР.

По думите му, тук България има своите определени интереси и "българският военнопромишлен комплекс е важна част от българската икономика". Радев заяви, че е обяснил това откровено на премиера Медведев.

"Има изисквания на руската страна, които са неприемливи за нас и България трябва да отстоява своите интереси", заяви държавният глава Румен Радев пред медиите след срещата си с руския премиер Дмитрий Медведев.

Като пример той открои претенцията България предварително да съгласува с руската страна продажба на произведена у нас военна техника и въоръжение в други държави. "Това за нас е неприемливо. Много ясно го обясних на премиера Медведев, но това не означава, че не трябва да има диалог и намиране на решение, което е взаимноизгодно и за двете страни", добави още президентът.

Румен Радев поиска от Медведев преки доставки на газ през Черно море
Обновена

Румен Радев поиска от Медведев преки доставки на газ през Черно море

Визитата му възстановява диалога между двете страни на най-високо равнище

Като цяло държавният глава отново заяви, че тази среща е пробив в отношенията между двете страни.

"На първо място, положителният импулс от тази визита, която правя с премиера Медведев и с президента Путин утре, трябва да бъде използван по най-добрия начин от българското правителство", призова президентът. Той съобщи, че най-вероятно през септември месец ще се състои отлаганата от години 16-а сесия на Междуправителствената комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество.

В отговор на въпрос дали на срещата са били обсъдени наложените от ЕС на Русия санкции, президентът отбеляза, че темата не е била коментирана, но санкциите не са повод за замразяване на отношенията. "Моето мнение за санкциите го знаете, но това е въпрос от компетентността на Европейския съвет, където България се представлява от министър-председателя", каза още Румен Радев.

Президентът положи венци пред Паметника на Св. Св. Кирил и Методий и Паметника на Героите от Плевенската епопея в Руско-турската освободителна война в Москва. Предстои държавният глава да посети Большой театър. Там той ще присъства на оперната постановка "Зигфрид" от Рихард Вагнер на Софийската опера и балет.
В програмата му е включен и разговор с видни български и руски културни дейци в сградата на българското посолство в Москва.

Утре българският президент Румен Радев ще се срещне и с президента на Русия Владимир Путин.