Визитата на президента Румен Радев в Русия и срещата му с Владимир Путин са извади отношенията между двете страни от "ледников период". Това заяви пред bTV зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков.

"Срещата между президентите Владимир Путин и Румен Радев е първата на държавни глави между двете страни от 10 години насам. През това време отношенията между България и Русия бяха трудни и противоречиви. Счупването на ледовете между двете страни не може да бъде отречено", категоричен бе Зарков.

Радев говорил откровено с Медведев за лицензиите за военната техника

Радев говорил откровено с Медведев за лицензиите за военната техника

Темата със санкциите, наложени от ЕС на Русия, не е била обсъждана

Според Зарков когато президентът говори за недалновидно политическо говорене, той най-вероятно има предвид резките смени на посоката и заеманите крайни позиции по отношение на Русия от страна на правителствата на ГЕРБ.
По думите му само преди няколко дни, когато беше оповестена визитата на Радев в Русия, ГЕРБ от най-високо ниво коментирали посещението като странно. Сега обаче, когато стана ясно и че министър-председателят Бойко Борисов също ще ходи на визита в Русия и ще се срещне с Путин, посещението на Радев не изглеждало странно.

"Много е важно институциите да работят в рамките на своите правомощия - целенасочено и единно, в защита на българските стратегически интереси. Румен Радев ясно изрази какви са неговите виждания по отношение на Русия, още по време на предизборната си кампания. Той се ангажира да извади отношенията между двете страни от "ледниковия период", в който се намират. Това направи и с вчерашната си визита", допълни Зарков.

Румен Радев изпрати Борисов при Путин
Обновена

Румен Радев изпрати Борисов при Путин

В официалното съобщение на сайта на руския президент няма потвърждение

Пред Нова темата коментираха Десислава Атанасова от ГЕРБ и социалиста Стоян Мирчев.

По думите на Атанасова в рамките на 10 дни и президентът и премиерът отиват на визита в Русия, което е безспорно успех в дипломацията и по отношенията ЕС - Русия и България - Русия. "Иска ми се да вярвам, че държавните мъже гледат в една и съща посока - интереса на българската държава и на българските граждани", коментира тя.

Според Атанасова голямата новина от срещата между Румен Радев и Владимир Путин е, че в Москва се канят да посрещнат министър-председателя Бойко Борисов на 30 май.

Мирчев не се съгласи с Атанасова. "Най-важното е, че за първи път след близо 10 години замразяване на взаимоотношенията на толкова високо равнище между двете държави, те започнаха да се размразяват. Това е най-важната стъпка, която направи президентът Радев", заяви той.

Според Атанасова обаче Борисов, като политик, който от дълго време е начело на държавата, имал добри отношения с всички водещи политици в света. "Европа беше тук само преди дни и от Москва ясно разчитат и тези знаци. Не смятам, че посещението на Радев е посещение, което топи ледове", заяви депутатът.

По думите на Атанасова Радев изглежда като подгряваща група, преди идването на звездата и големия концерт, визирайки бъдещето посещение на премиера Борисов.

Борисов учуден: Радев обсъжда с Русия АЕЦ "Белене", а протестират срещу мен

Борисов учуден: Радев обсъжда с Русия АЕЦ "Белене", а протестират срещу мен

Министрите да не влизат в крайности за успеха на Българското председателство

По отношение на рестарта на строителството на втората атомна централа АЕЦ "Белене", Мирчев обясни, че ГЕРБ първо трябва да отменят Мораториума за строителството на АЕЦ Белене.

Относно евентуално руско участие в проекта Атанасова заяви, че тези въпроси, както и другите теми, свързани с енергетиката, ще се обсъждат по време на срещата между Борисов и Путин.