Русия е готова да обмисли възможността за свързване на страните от Южна Европа с "Турски поток" през Гърция. Това обяви руският президент Владимир Путин, цитиран от руските медии.

"Това е въпрос, който изисква отделно разглеждане преди всичко от гледна точка на икономическата осъществимост за участниците в икономическите дейности, включително руските. Но това е напълно възможно, ние не го изключваме. Освен това смятаме, че това е напълно реалистично", подчерта Путин по време на пресконференция с гръцкия премиер Алексис Ципрас в Москва.

По думите на Ципрас, с които Путин се съгласи, за свързването на Южна Европа с "Турски поток" през Гърция може да бъде използван и Трансадриатическия газопровод между Гърция и Италия, който е на 80 на сто готов. 

"Газопроводът е построен, а газ няма, засега. Можем да помислим заедно как да напълним този маршрут с реален продукт. Смятаме, че това е напълно реалистично", изтъкна Путин. 

С думите, че диверсификацията означава увеличение, а не изключване на възможни енергоизточници, Ципрас призова Европейската комисия да не прилага "двойни стандарти" по отношение на "Турски поток", който, по думите му, ще донесе само добрини за региона, и за европейската икономика като цяло.

По-рано Путин каза, че Русия проучва възможността за свързване на Италия с газопровода.

Теменужка Петкова: Газпром ни информира, че "Турски поток" минава през България
Обновена

Теменужка Петкова: Газпром ни информира, че "Турски поток" минава през България

Пристигна официална позиция

Руският държавен глава също така не изключи, че едно от сухопътните продължения на "Турски поток" може да мине през Унгария.

Специалният съветник на гръцкия премиер Димитриос Веланис пък коментира пред руската телевизия RT за "фанатично настроените" против руския газ страни от Европейския съюз.

Ако втората тръба на "Турски поток" минава през Гърция, това поставя под въпрос обявеното преди дни от българския министър на енергетиката Теменужка Петкова, че българските власти са били информирани от "Газпром", че "Турски поток" ще минава през България. Защото ако и Италия бъде свързана с газопровода, логичният път на газопровода е през Гърция, а не през България. 

Белград очаква сръбският участък на „Турски поток” да бъде завършен до 2020 г.

Белград очаква сръбският участък на „Турски поток” да бъде завършен до 2020 г.

Сърбия се подготвя да изгради участъка на "Турски поток"