"Газпром" официално ни информира, че газопроводът "Турски поток" ще мине през България. Новината оповести в кулоарите на парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Доставките на газ гарантирани, уверява Петкова

Доставките на газ гарантирани, уверява Петкова

Работи се за това България да бъде стратегическа държава

За да се стигне до решението са правени анализи на икономическата и финансовата ни сигурност. Правната страна е и пазарен тест. След третата фаза, която е решаваща за проекта, ще стане ясно за какви количества ще става въпрос и за какъв срок, посочи Петкова.

Юрий Барсуков: Географски са мотивите "Турски поток" да мине през България

Юрий Барсуков: Географски са мотивите "Турски поток" да мине през България

Авторът на статията в "Комерсант", в която се твърди, че "Турски поток" минава през нас

Трябва да изградим две компресорни станции и километри нова инфраструктура. Инвестицията ще е от страна на "Булгартрансгаз".

Инфраструктурата е наша, българска, похвали се Теменужка Петкова.

"Турски поток" влиза в България през 2020 година според руското издание "Комерсант"

"Турски поток" влиза в България през 2020 година според руското издание "Комерсант"

"Турски поток" ще следва маршрута на замразения "Южен поток"

Оттук нататък следва стриктно спазване на европейските правила, за да елиминираме всички грешки от "Южен поток", посочи още енергийният министър.

ГЕРБ не са спрели "Южен поток", както каза и председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев.

Правим всичко за САЩ, обяви Борисов пред американския бизнес

Правим всичко за САЩ, обяви Борисов пред американския бизнес

Премиерът поиска отношението на Америка към България да е равнопоставено

Проблеми с "Южен поток" при управлението на Борисов нямало. Проблемите, според Добрев, възникнали при кабинета Орешарски.

Припомняме, тази сутрин парламентът актуализира Енергийната стратегия на страната до 2020 г., внесена от Министерския съвет. На 21 ноември беше прието решение за изменение и допълнение на Стратегията, за да се гарантира адекватното развитие на газопреносната инфраструктура на България. Предстои изграждане на ключови инфраструктурни проекти в региона, които ще променят основната посока и маршрути на потоците природен газ.

Такива са "Турски поток", проектите от "Южния газов коридор", Транс-анадолският газопровод, Транс-адриатическият газопровод, Междусистемната връзка Гърция-България, както и проектът за нов терминал за втечнен газ в град Александруполис.

Миналата седмица "Комерсант" съобщи за намеренията на "Газпром", но тогава липсваше още официална информация и министър Петкова отказа да потвърди новината.

Това трасе на "Турски поток" повтаря на практика маршрута на "Южен поток", който Европейският съюз замрази през 2014 г. "Комерсант" коментира, че настоящият проект е труден за оспорване от Брюксел, тъй като подходът на "Газпром" съответства напълно на европейското законодателство.