Русия при сегашните обстоятелства не може да продължи с изпълнението на "Южен поток". Това заяви руският президент Владимир Путин на съвместна пресконференция с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в Анкара.

Ако България е лишена от възможността да се държи като суверенна държава, трябва да иска пари от Европейската комисия като обезщетение за пропуснатите печалби
Вл. Путин

Най-сериозната причина за спирането на проекта, изтъкната от Путин, беше България, която не дала зелена светлина на "Южен поток" и която не показвала, че действа като независима държава.

Ако България е лишена от възможността да се държи като суверенна държава, трябва да иска пари от Европейската комисия като обезщетение за пропуснатите печалби. Само за транзита на газа България е трябвало да получи 400 млн. евро на година, заяви още руският президент..

"Ние не можем да започнем работа в морето, докато нямаме разрешение от България да започнем строителството за стотици милиони долари, защото е нелепо да стигнем до брега на България и да трябва да го спрем", подчерта Путин.

Той отбеляза още, че българските му колеги са го уверявали преди, че ще направят всичко възможно за реализацията на "Южен поток", тъй като това е изгодно за страната.

Владимир Путин отбеляза и неконструктивната, според него, позиция на Европейската комисия по "Южен поток".

"Ако Европа не иска да се реализира проекта, ние няма да го реализираме", изтъкна руският президент и подчерта, че Русия ще пренасочи газовите потоци към други региони на света, в това число щели да ускорят и реализацията на проектите за втечнен газ.

Украйна била готова два пъти да увеличи обема на транзита на руски газ за ЕС, ако това се наложи, обеща украинският министър на енергетиката и въгледобива Юрий Продан.

От своя страна Сърбия обяви, че не е уведомена официално от Газпром за промени в проекта за строеж на газопровода Южен поток.

Решението за спиране на проекта „Южен поток" е взето еднолично от президента Владимир Путин, обяви руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС.

Държавната Дума (парламентът на Русия) подкрепи решението на президента Владимир Путин за прекратяване на проекта „Южен поток" и пренасочване на енергийните ресурси по други направления, предаде ТАСС. Ходът беше оценен като „актуален и резонен".

В същото време в руския парламент отбелязват, че проектът няма да бъде напълно забравен и Русия може да се върне към него, когато Европа го преосмисли. Такова мнение изказа зам. председателят на комитета по природни ресурси и екология Валерий Язев от „Единна Русия".

При такова отношение към нас, имам предвид санкции и т. н. и с това съпротивление, с което се сблъскваме при приемането на решения за „Южен поток", решението на президента е актуално", каза Валерий Язев. Той отбеляза, че не е необходимо Русия да се бори с нежеланието на Европа да осигури собствената си енергийна сигурност и затова президентът напълно правилно е изразил общата позиция по този въпрос.

Кремъл изостави стратегически важен проект, който имаше за цел да укрепи руското влияние в Югоизточна Европа, коментира в. „Файненшъл таймс".

Руският президент добави, че Русия е готова да построи още един тръбопровод за осигуряването на потребностите на турската икономика от синьо гориво и да създаде на границата допълнителен газов хъб.

"С оглед на растящите нужди на Турция, ние сме готови не само да разширим "Син поток", но и да построим още една тръбопроводна система, за да задоволим растящите потребности на турската икономика.
А ако бъде сметнато за целесъобразно, да създадем на турска територия, на границата с Гърция, и допълнителен газов център за потребителите в Южна Европа", подчерта Путин.

„Южен поток" е глобален инфраструктурен проект на „Газпром" по строителство на енергийно трасе, по което се планира годишно да се доставят в Южна и Централна Европа до 63 млрд куб. м. газ.

През най-студените месеци на годината ЕС се нуждае от 450 млрд. куб. м. синьо гориво. 300 млрд. куб.м. се внасят, а 125 млрд. от тях идват от „Газпром".