"Турски поток" влиза в България през 2020 година. Това пише руското издание "Комерсант", позовавайки се на материали от газовите оператори.

"Турски поток" ще премине през България, Сърбия, Унгария и Словакия.
Доставките до България и Сърбия ще започнат от 2020 г., а до Унгария през 2021 година. Година по-късно той ще достигне и Словакия.

За "Турски поток" Теменужка Петкова чака официално "Газпром"

За "Турски поток" Теменужка Петкова чака официално "Газпром"

Единственият проблем е липсата на връзка между България и Сърбия

Това практически е маршрутът на "Южен поток", който Европейският съюз замрази през 2014 г. Изданието коментира, че настоящият проект е труден за оспорване от Брюксел, тъй като подходът на "Газпром" съответства напълно на европейското законодателство.

Депутати доволни, че "Турски поток" не ни подминава

Депутати доволни, че "Турски поток" не ни подминава

Голямата заплаха, че ще бъдем заобиколени, не се случи

"Комерсант" посочва още, че операторите в споменатите страни вече подготвят търгове за запазване на обем за пренос на газ.

"Булгартрансгаз" възнамерява да проведе аукцион през декември. Очаква се вносният капацитет от турската до сръбската граница през България да бъде 15,8 милиарда кубични метра годишно, като той ще бъде запазен за 20 години напред от 2020 г. Износният ще бъде 4 милиарда кубични метра, а до януари 2021 г. той ще се увеличи до 11 милиарда кубични метра.

Снимка 390740

Източник: "Комерсант"

За целта ще трябва да бъде построен нов газопровод на българска територия с дължина около 500 км, като ще се ползва и част от съществуващата мрежа в обратна посока.

Предстои изграждането на станция "Нова Провадия", откъде ще преминава газът от турската граница. Станция ще има и до границата със Сърбия, която ще се използва за поддържане на налягането.

Турски поток завива към България
Обновена

Турски поток завива към България

Обявиха Борисов и Путин

Пътят на газопровода почти повтаря този на "Южен поток". Стойността на проектите по удължаване на мрежата ще струват $1,63 милиарда, изчислява изданието.

Операторите в Унгария, Словакия и Австрия вече проведоха аукциони за запазване на капацитет от октомври 2022 г. за 7 години.

Според източници на изданието "Газпром" има намерение да запази целия обем.

Втората линия, през която ще идват доставките за Балканите, ще бъде натоварена само частично през 2020 г. и ще се използва за доставки до България, Гърция и Сърбия. Тя ще достигне пълен капацитет през 2022 г. Все още не е ясно как ще бъдат извършвани доставките до Гърция, но вероятно това ще се случва през България.

Борисов иска директна тръба от "Турски поток" към България

Борисов иска директна тръба от "Турски поток" към България

"Европейският газов хъб "Балкан" е разковничето"