Преминаването на "Турски поток" през България запазва водещата роля на страната ни като транзитна. Тази позиция изрази Александър Ненков от ГЕРБ. Приходите, които се очакват, са в пъти над това, което държавата и "Булгартранзгаз" ще може да инвестира, смята той.

Ненков е притеснен от кратките срокове. Знаете, че една процедура е съпътствана с различни обжалвания, така че тук трябва да се положат всички усилия от страна на правителството, от страна на парламента и в най-кратки срокове, това което зависи от нас, да го изпълним, пожела депутатът.

За "Турски поток" Теменужка Петкова чака официално "Газпром"

За "Турски поток" Теменужка Петкова чака официално "Газпром"

Единственият проблем е липсата на връзка между България и Сърбия

Безспорно е важно държавата да запази своята транзитна роля на целия Балкански полуостров, категоричен бе Ненков. След прекратяването на проекта "Южен поток" България се оказала в ситуация, в която ако не сме предприели достатъчно мерки, е съществувала вероятността "Турски поток" да ни заобиколи.

Патриотите също са доволни от решението "Турски поток" да мине през страната ни.

"Турски поток" влиза в България през 2020 година според руското издание "Комерсант"

"Турски поток" влиза в България през 2020 година според руското издание "Комерсант"

"Турски поток" ще следва маршрута на замразения "Южен поток"

След двугодишни и повече усилия на енергийния екип в правителството голямата заплаха, че ще бъдем заобиколени от тръбата на "Турски поток" не се случи, коментира в кулоарите на Народното събрание Искрен Веселинов. Според него ставаме една от сериозните транзитиращи страни. Затова и новината била много добра.

Следва изграждането на трасето, договорите за доставка и търговете за свободния резерв, поясни патриотът.

Той очаква още от първия момент позитивни ефекти върху икономиката ни. "Всеки инвестиционнен процес означава пари, които се реализират в строителство, ако щете в изработване на строителни разрешения", поясни депутатът.

Турски поток завива към България
Обновена

Турски поток завива към България

Обявиха Борисов и Путин

БСП застава зад всякакви усилия, които са в интерес не енергетиката ни. Това е позицията на левицата за Турски поток, изразена от Таско Ерменков. Решението, което се взема е добро за България, защото няма да бъдем заобиколени, но не е най-доброто, най-доброто щеше да е директен мост през Варна, смята социалистът.

Единственият проблем, който той вижда, е с обръщането на доставките. Ние досега изнасяхме по 11 млрд. куб. метра газ за Турция, а в момента този транзит ще бъде прекратен, подчерта Ерменков. Какво ще стане с онези договори, които имаме с Русия до 2030 г. с транзит на газ с България и плащането на този газ, независимо от това, какви количества се транзитират, недоумява червеният депутат.

И ДПС също са за това тръбите на "Турски поток" да минат през България. Не трябва да изпускаме "Турски поток", който трябва да преминава през България, коментира с кулоарите на парламента Рамадан Аталай. Ако се изпусне Турски поток, ще трябва да чакаме нашите съседи да благоволят да доставят газ само за нас, предупреди депутатът.

Подобно нещо би било неприемливо за страната ни. ДПС очаква енергийният министър да постигне всички договорки, които ще са в полза на държавата. Доставчиците на газ винаги ще се сещат за всички онези наши взаимоотношения, въз основа на които те получиха сериозни загуби, смята още Рамадан Аталай.

Той коментира и загубите, които ще претърпим, след като Русия спре подаването на газа през Украйна. Загубите на България, които ще понесемв следствие на това, тъй като има договор, който е сключен до 2030 г., и таксите, които получаваше страната ни, ще останат в историята, подчерта депутатът.

Борисов иска директна тръба от "Турски поток" към България

Борисов иска директна тръба от "Турски поток" към България

"Европейският газов хъб "Балкан" е разковничето"