Към момента България не е уведомена официално от руска страна, за намерението втората тръба на газопровода "Турски поток" да минава през наша територия.
Това съобщи БНР, позовавайки се на енергийното министерство. Повод за търсеното мнение е коментар на руския вестник "Комерсант", че газопроводът "Турски поток" влиза в България през 2020 г.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, цитирана от обществената медия, че България е готова да участва в осъществяването на проекта, който предвижда втора тръба на газопровода "Турски поток" да мине през наша територия.

"Ние сме готови за реализацията на един такъв проект при стриктното спазване на европейското законодателство. Разговори по този въпрос бяха водени на най-високо ниво при посещението на премиера Борисов и срещата му с президента Путин. Но трябва да изчакаме официалната информация от страна на "Газпром".

"Турски поток" влиза в България през 2020 година според руското издание "Комерсант"

"Турски поток" влиза в България през 2020 година според руското издание "Комерсант"

"Турски поток" ще следва маршрута на замразения "Южен поток"

Според "Газпром" втората тръба на газопровода "Турски поток" ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия.

Българските власти не са информирани за подобно намерение, стана ясно и от думите на заместник енергийния министър КрасимирПърванов. Той заяви, че очакват официално писмо от "Газпром" в Министерството на енергетиката за тяхното решение.

"Турски поток" се състои от две тръби, с капацитет по 15 милиарда кубически метра газ. Едната тръба е за Република Турция. Дилемата беше другата тръба - дали ще мине през България или ще мине през Гърция. Колегите от "Газпром" са съобщили в руските медии, че са взели своето решение - тръбата ще минава през България", каза Първанов.

Депутати доволни, че "Турски поток" не ни подминава

Депутати доволни, че "Турски поток" не ни подминава

Голямата заплаха, че ще бъдем заобиколени, не се случи

От енергийното ведомство припомнят, че разговори по темата се водят периодично. Въпросът е разглеждан и по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Москва през пролетта.

От публикуваните в периода октомври - ноември материали на газопреносните оператори на четирите държави в рамките на процедурата за резервиране на бъдещи мощности следва, че трасето на "Турски поток" ще преминава през техните територии.

Процедурата е предвидена в европейското законодателство и се прилага при строителството на нови газопроводи, пише "Комерсант".

Според "Комерсант" българската компания "Булгартрансгаз" планира да обяви на търг определени количества газ на входа от Турция и на изхода към Сърбия. На влизане от Турция компанията предлага от 1 януари 2020 г. за срок от 20 години 15 млрд. и 800 млн. кубични метра газ годишно, което съвпада с капацитета на едната тръба на "Турски поток".
На излизане към Сърбия - 4 млрд. кубични метра с възможност за увеличаване до 11 млрд. през 2021 г.

Маршрутът на "Турски поток" през България повтаря сухопътното трасе на неосъществения проект за газопровод "Южен поток", отбелязва "Комерсант".

Путин и Ердоган откриват сухопътния участък на „Турски поток”

Путин и Ердоган откриват сухопътния участък на „Турски поток”

През декември 2014 г. Русия изостави проекта "Южен поток" през България

Според генералния директор на руския национален институт по енергетика Сергей Правосудов първата тръба ще достигне директно до Турция и ще бъде свързана с газопроводите, които съществуват в страната. След това ще започне полагането на втората линия, твърди Правосудов пред вестник "Ромъния либера".

"Единственият проблем е липсата на връзка между България и Сърбия, но такава ще бъде построена. След като бъде направено това, газът ще бъде транспортиран от Сърбия в Унгария и после в Австрия", обяснява Правосудов.