Днес руският президент Владимир Путин е на еднодневна визита в Турция във връзка със завършването на морския участък и официалното полагане на тръбите от енергийния проект "Турски поток" по суша, информира ТАСС.

Според Кремъл в Истанбул руският лидер и турският президент Реджеп Ердоган ще участват в официална церемония във формат видеоконференция.

Москва: Приоритетът ни е „Турски поток” да е до Австрия през България

Москва: Приоритетът ни е „Турски поток” да е до Австрия през България

"Турски поток" ще започне да доставя природен газ по две тръби от 1 януари 2020 г.

"Също ще има среща между Путин и Ердоган, по време на която ще се обсъди задълбочаване развитието на руско-турските отношения, както и настоящи регионални и международни проблеми", поясняват от пресслужбата на руския лидер.

Тази година Путин посети Турция два пъти. И двата случая бяха за участие в международни срещи за Сирия: през април във формат Русия-Иран-Турция и през октомври във формат Русия-Франция-Германия-Турция. Руският президент проведе отделни двустранни разговори с Ердоган.

Последната визита на Путин в Турция в чисто двустранен формат беше на 11 декември 2017 г.

"Турски поток" неизбежно ще стане български

"Турски поток" неизбежно ще стане български

Проектите за газови хъбове "растат" в Европа като гъби след дъжд

ТАСС припомня, че през декември 2014 г. Русия изостави проекта "Южен поток" през България и го замести с тръба с подобен капацитет, която по-късно беше наречена "Турски поток".

Газпром започна строителството на морския участък от тръбата през май 2017 г. Той минава по дъното на Черно море до крайбрежието на Турция. Дължината му е 930 километра. Тръбата ще продължи по суша още 180 километра до границата на Турция със съседни държави.

Първата тръба е за турския пазар, а втората ще доставя за Южна и Югоизточна Европа. Капацитетът на всяка тръба е 15,75 милиарда кубични метра газ на година. Първите доставки са предвидени за края на 2019 г.

Газпром обяви завършването на морския участък през април 2018 г.

Русия назова условията за доставка на газ по "Турски поток" в ЕС

Русия назова условията за доставка на газ по "Турски поток" в ЕС

Русия се нуждае от стопроцентови гаранции

Турция е вторият най-голям пазар за износ на руски газ за Газпром. В момента Русия доставя на страната чрез тръбата "Син поток" и Трансбалканския газопровод. През 2017 г. Газпром е доставил на турския пазар 29 милиарда кубични метра газ, което със 17,3% повече от 2016 г.

В края на май Газпром и турското правителство подписаха протокол за изграждането на тръбите на "Турски поток" по суша.

От "Газпром" дават €2,142 млрд. заем за строежа на "Турски поток"

От "Газпром" дават €2,142 млрд. заем за строежа на "Турски поток"

Срокът за връщане е 30 декември 2023 година

В близко бъдеще Русия ще реши маршрута на втората тръба. В момента се обсъждат два варианта. Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария са потенциални пазари.

Газпром счита, че за изграждането на "Турски поток" ще се необходими 7 милиарда евро.