Ако Европейският съюз иска да получи газ чрез "Турски поток", Русия се нуждае от стопроцентови гаранции. Това коментира външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от руските медии.

"Сега за Западните Балкани може да представлява интерес още един нов проект - "Турски поток". А за това по какъв начин сме готови да си сътрудничим по този проект, ние многократно сме говорили: ако страните от Европейския съюз са заинтересовани от това по този газопровод да влиза газ в ЕС, ние се нуждаем от стопроцентови гаранции от Европейската комисия, като цяло от Европейската комисия", изтъкна руският първи дипломат по време на пресконференция в Москва.

Трайков: "Турски поток" е политическа хрумка на Русия - да покаже, че може без Украйна

Трайков: "Турски поток" е политическа хрумка на Русия - да покаже, че може без Украйна

"Южен поток" е можел да бъде изгоден за България

Проектът "Турски поток" включва изграждането на две тръби с капацитет от 15,75 млрд. куб. м всяка. По първата тръба ще тече газ за потребностите на Турция, като тя е планирано да бъде пусната в експлоатация още тази година. Втората тръба е предназначена за страните от Южна и Югоизточна Европа, като тя е предвидено да влезе в експлоатация през 2019 г. Газпром също така разглежда вариантите за продължаване на "Турски поток" през България и Сърбия, или през Гърция и Италия.

Турски поток завива към България
Обновена

Турски поток завива към България

Обявиха Борисов и Путин