Газопроводът "Турски поток" е политическа хрумка на Русия, целяща да демонстрира, че може и без Украйна (като транзитираща руски газ страна). Това коментира бившият икономически министър Трайчо Трайков в сутрешния блок на БиТиВи.

"За да се съгласи да участва, Турция получи 10% отстъпка за газа със задна дата. Това го постигат страни, които нямат комплекс за малоценност, когато преговарят с Русия - не се извиняват, не си удрят челата в земята", изтъкна Трайков.

Турски поток завива към България
Обновена

Турски поток завива към България

Обявиха Борисов и Путин

По думите му, не е ясно дали по време на обявените за исторически посещения на Румен Радев и Бойко Борисов в Москва въобще са били обсъждани важни въпроси като плащането на транзитните такси даже след спирането на трасето през Украйна или за връщането на парите, които България е надплатила на "Газпром".

Според него е имало момент, когато "Южен поток" е можело да бъде изгоден за България, но след това разходите са ескалирали, а освен това руският замисъл не е отговарял на правилата на свободния пазар, с помощта на които произходът на синьото гориво би бил без значение.

АЕЦ "Белене" - да бъде или да не бъде?

АЕЦ "Белене" - да бъде или да не бъде?

За пореден път проектът АЕЦ "Белене" е актуален. Предстои да видим развитието на казуса. Но нещата никак не изглеждат оптимистични

По темата АЕЦ "Белене" Трайков призова след евентуалното падане на мораториума да има заложен таван на разходите преди вземането на конкретно решение за втора АЕЦ, защото иначе "има риск да заминат няколкостотин милиона по консултанти".

Мнението му е, че "за да не губи този проект, някой трябва да компенсира разликата между цената на производството и пазарната цена", което означава или инвеститорът да губи много пари в продължение на години, или "аз, Вие и всички българи да им платим масрафа".

Трайков отбеляза, че сега лобито около проекта говори за спиране на всички други мощности като тецовете и "Козлодуй", само и само да стане проектът оправдан.

БСП предлага да падне мораториума за строеж на АЕЦ "Белене"

БСП предлага да падне мораториума за строеж на АЕЦ "Белене"

Левицата е категорична, че АЕЦ "Белене" е важна за икономиката на страната