Съветът на директорите на "Газпром" одобри предоставянето на заем от €2,142 млрд. на оператора за строежа на газопровода "Турски поток" - компанията South Stream Transport B.V., съобщи ТАСС, позовавайки се на съобщение на руския газов холдинг.

Заемът се предоставя за допълване на оборотните средства. Лихвата е в размер на 3,98% ежемесечно на годишната дължима сума по главницата. Срокът за връщане е 30 декември 2023 година.

Трайков: "Турски поток" е политическа хрумка на Русия - да покаже, че може без Украйна

Трайков: "Турски поток" е политическа хрумка на Русия - да покаже, че може без Украйна

"Южен поток" е можел да бъде изгоден за България

В края на май "Газпром" и правителството на Турската република подписаха протокол за сухопътната част на транзитната линия на газопровода "Турски поток" за доставка на руски газ на европейските потребители.

В споразумението между "Газпром" и Botas се обхващат условията и параметрите на строителство на този участък. Подписаните документи позволяват да се премине на практическо ниво по реализация на проекта. Строителството на сухопътния участък се възлага на съвместна проектна компания TurkAkim Gaz Tasima A. S., която ще бъде създадена на паритетна основа.

Турски поток завива към България
Обновена

Турски поток завива към България

Обявиха Борисов и Путин

По-рано зам.-председателят на руския газов холдинг Виталий Маркелов съобщи, че "Газпром" води преговори за изграждане на втора тръба на "Турски поток" на територията на Турция.

В телефонен разговор зам.-председателят на "Газпром" Александър Медведев заяви, че компанията в най-скоро време окончателно ще определи маршрута на втора тръба на газопровода "Турски поток" за снабдяване на страните на Южна и Югоизточна Европа.
По думите му, сега се обсъждат два основни варианта в съответствие с процедурите в ЕС и ЕК. На бъдещия пазар той очаква да са Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария.

От "Газпром" започнаха строителството на морския участък на газопровода "Турски поток" през месец май 2017 г. По думите на председателя на "Газпром" Алексей Милер, строителството на тръбопровода става по график, полагането на първата тръба бе планирано да завърши през май.

Морският участък на "Турски поток" е по дъното на Черно море до бреговете на Турция. Дължината му е 930 км. По-нататък ще бъде продължена сухопътната транзитна тръба до границите на Турция с определени от страните дължина 180 км.

Първата тръба е за турския пазар, втората - за страните от Южна и Югоизточна Европа. Мощността на всяка тръба е 15,75 млрд. куб. м газ годишно. Първите две доставки на газ се планират в края на 2019 г.