"Турски поток" неизбежно ще стане български, пише руският вестник "Независимая газета".

България е готова да приеме втората тръба от "Турски поток" и брои дните до момента, когато ще се превърне в един от газовите центрове на Европа. В материала се отбелязва, че страната е открила нов участък от транзитния газопровод за доставка на газ от Турция, Азербайджан и Русия. Представители на Европейската комисия подкрепят София в плановете й. Експерти, интервюирани от изданието, считат, че Русия няма друг вариант освен да насочи втората тръба на "Турски поток" към България.

Борисов и Петкова откриха разширение на транзитния газопровод до Турция

Борисов и Петкова откриха разширение на транзитния газопровод до Турция

Това е техническа предпоставка за осъществяване на двупосочни доставки на природен газ

"Независимая газета" пише, че в петък България откри транзитния газопровод за Турция в участъка Лозенец - Недялско.

Вестникът допълва, позовавайки се на "Дойче веле", че след провала на "Южен поток" България лансира идеята за създаване на газов хъб до Варна и сега Брюксел отбелязва, че са заинтересовани да бъде създаден такъв хъб и съответно втора тръба на "Турски поток" до територията на България.

"Европейската комисия напълно поддържа стремежите на България да съедини доставките на газ", заяви в петък в интервю за германската медия заместник-председателя на Комисията Марош Шефчович. Това, според руския вестник, ще доведе до диверсификация на доставките.

Вестникът пише още, че е любопитен фактът, че на фона на експортните проекти на Русия все повече страни изразяват амбициите си да се превърнат в газов център.

В противовес на съществуващите и планираните руски газопроводи в Европа Франция, Испания и Португалия изразяват желанието си да осигурят диверсифициране на енергийните доставки чрез закупуване на втечнен природен газ, очевидно от САЩ. Така че проектите за газови хъбове "растат" в Европа като гъби след дъжд, коментира "Независимая газета".

Но вестникът пояснява, че перспективите за втора тръба на "Турски поток" за България в момента са на етап обсъждане и все още не е взето окончателно решение.

През май министърът на енергетиката на Русия Александър Новак заяви, че Русия се нуждае от гаранции, за да приеме решение за втора "транзитна" тръба на "Турски поток" към Европа през България. "Газпром" разглежда варианти за маршрута на втората тръба през България и Сърбия или през Гърция и Италия.

Новак добави, че Москва иска гаранции от България и от Европейската комисия.

През юни председателят на "Газпром" Алексей Милер коментира въпроса, отбелязвайки, че в момента България, Сърбия и Унгария приемат решение за развитие на национални газопреносни мрежи. По думите му в началото на 2020 г. газът от "Турски поток" може да бъде насочен към газопреносната система на България, Сърбия и Унгария.

На въпрос дали е възможно строителство на директна тръба към България през Черно море, Милер отговори, че са необходими 100-процентови гаранции от Европейската комисия и България.

На официалния сайт на "Газпром" за "Турски поток" не пише накъде ще е насочена втората тръба. Само се споменават "съседните страни".

Някои експерти смятат, че Русия няма друг вариант освен да се свърже със съществуващата мрежа в България. Но не всички са оптимистично настроени по повод България и плановете да се превърне в газов хъб.

Членът на «Опоры России» Ирина Капитанова твърди, че България е слабо звено, което е в резултат на политически причини. Експертът припомня как България рязко променя позициите си при обща смяна на настроението в ЕС.

Според Никита Исаев, директор на Института за действителна икономика, преди е имало дилема: дали да се отиде в България с неясни перспективи заради двусмисленото отношение към Русия, или да се отиде в Гърция и да се започне конкурентна борба с Трансанадолския газопровод от Азербайджан.

Сега ситуацията в България е малко или много по-ясна, изтъкна той и уточни, че има риск за всички европейски проекти заради антируските санкции и натиска на САЩ над Европа.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се стреми да заеме своето място на европейския газов пазар и прави това агресивно. И ако напрежението нарасне, ЕС може да пожертва интересите на България за сметка на интересите на Европа, предупреди експертът.