Посещението на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Москва на 7 декември е абсолютно успешно и поставя нови основи за по-нататъшно сътрудничество между двете страни, особено в областта на икономиката и културата. Това заяви първият зам.-министър на външните работи на Гърция Йоргос Катрунгалос в интервю за гръцки медии, цитиран от гръцкото външно министерство и ТАСС.

Срещите на Ципрас в Москва "са абсолютно успешни на най-високо ниво - с руския премиер Дмитрий Медведев и президента на Руската федерация Владимир Путин. Срещите на по-ниско ниво също са успешни - в рамките на съвместна междуправителствена комисия, чиято задача е да определят икономическите цели на сътрудничеството между двете страни", обясни първият заместник-външен министър. 

Путин обяви за напълно реалистично "Турски поток" да мине през Гърция

Путин обяви за напълно реалистично "Турски поток" да мине през Гърция

Играе ли Русия двойна игра?

"Тези срещи са положителни, защото направиха още по-топли отношенията ни, които бяха засенчени от неприятен епизод това лято (експулсиране на руски дипломати), но също и защото те проправиха пътя за нашето сътрудничество, особено в областта на икономиката и културата, на нови, по-добри основи", коментира Котрунгалос.

Ципрас изрази притеснения пред Путин от продажбата на руско оръжие на Турция

Ципрас изрази притеснения пред Путин от продажбата на руско оръжие на Турция

Турция поръча противоракетни системи С-400 от Русия

В отговор на въпрос, дали са преодолени всички проблеми в двустранните отношения, първият заместник обяснява: "Двете страни се съгласиха, че това остава в миналото, ние вярвахме и вярваме, че трябваше да изпратим сигнал, свързан със защитата на нашия суверенитет, но не вярваме, че това е структурен елемент, ключов елемент от нашите различия".

"Нашите отношения, както знаете, традиционно са добри и ние се стремим да гарантираме, че те ще останат добри в нашата многостранна външна политика", допълва той.

Ципрас иска да превръща Гърция в енергиен център на среща с Путин

Ципрас иска да превръща Гърция в енергиен център на среща с Путин

Той подчертава важната роля на Русия в осигуряването на сигурност