Правителството на Гърция е решило да експулсира двама руски дипломати и да забрани влизането в Гърция на още двама, обвинявайки ги в намеса във вътрешните работи и незаконни действия срещу националната сигурност на Гърция, съобщават гръцките медии.

По-конкретно, Атина обвинява руските дипломати в опити за добиране до и разпространяване на информация, както и за подкупване на гръцки държавни служители, които са се провалили.

Казусът поставя на преден план напрежението, което изглежда е тлеело между Атина и Москва през последните две години поради причини, свързани с регионалната сигурност.

Според висши гръцки дипломатически източници, цитирани от в. "Катимерини", Атина призовава за незабавното експулсиране на двама руски дипломати, включително служителя на руското посолство Виктор Яковлев, както и за експулсирането на още двама.

Същите източници отбелязват, че инициативата е вследствие на множество координирани опити за увеличаване на влиянието на Русия в Гърция, включително дейността на Имперското православно палестинско общество.

Независимо от последните събития, същите източници отбелязват, че Гърция продължава, в съответствие с дългогодишната си политика, да иска добри отношения на сътрудничество с Русия и да насърчава приятелството между двата народа, но добавят, че това може да се случи, само ако и двете страни зачитат взаимно суверенитета си.

Те също така посочват внимателната позиция, която Гърция зае по случая "Скрипал", когато тя не последва повечето други западни страни, които изгониха руски дипломати, като тази позиция беше приветствана от Москва.

Същите източници отбелязват, че въпреки усилията на гръцкото правителство да поддържа отношенията с Русия на добро равнище, напоследък различни кръгове, свързани с руските интереси, се намесват в гръцките вътрешни работи.

Чрез парични възнаграждения те се опитват да влияят върху общини, митрополити в гръцката православна йерархия и да получат влияние на Атон.

Те посочват опитите на Русия да се намесва в деликатен вътрешен въпрос като споразумението между Гърция и Бившата югославска република Македония относно името.

Източниците добавят, че решението за експулсиране е ограничено до конкретните четирима руски служители и не променя по-широките добри намерения на Гърция към Русия.