"Булгартрансгаз" е на финала на процеса за създаване на борса за търговия с природен газ в България. Следващата седмица предстои подписването на Меморандум за сътрудничество с компанията, която оперира на борсите за търговия с природен газ в Австрия и Чехия, съобщи на брифинг в парламента енергийният министър Теменужка Петкова.

Държавното дружество "Булгартрансгаз" следващата седмица ще внесе в Агенцията за обществени поръчки необходимата документация за стартиране на конкурса за строежа на новата газова тръба от Турция към сръбската граница.

Разработена е и процедура за избор на изпълнител на липсващата инфраструктура до Сърбия. Договорът ще е под условие. Той ще бъде обвързан с третия етап на процедурата за "Турски поток", заяви енергийният министър Теменужка Петкова.

От "Булгартрансгаз" подготвят проектна документация за обществена поръчка за доставка на необходимите материали, оборудване, инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект разширение на газопреносната инфраструктура паралелно на северния магистрален газопровод до българо-сръбска граница в етап линейна част.

Документацията ще бъде изпратена до Агенцията по обществени поръчки за осъществяване на предварителен контрол по законосъобразност.

Всичко, което се прави, е в изпълнение на българското законодателство и европейското, похвали се Теменужка Петкова.

От 21 декември 2018 до края на януари 2019 ще се обяви третия етап от теста.