Забавяне на уведомяването на близките на арестувания може да се допуска само в изключителни случаи. Това заяви пред БНР адвокат Михаил Екимджиев относно наложеното вето върху промените в Наказателния кодекс за тайния арест до 48 часа, който дава възможност да бъдат задържани и непълнолетни и техните близки да научават това след 24 часа.

Начинът, по който Евродирективата се транспонира в българския Наказателно-процесуален кодекс създава предпоставки затова да се използва винаги по субективна преценка на наблюдаващия прокурор, обясни юристът.

"Другото име на субективната преценка е произвол. Той (наблюдаващият прокурор - б.р.) може да задържи едно дете за 24 часа без да се уведомяват близките му по подозрение за извършено престъпление и затова той няма да носи никаква, подчертавам, никаква отговорност", коментира адвокат Екимджиев.

Относно думите на бившия вътрешен министър и настоящ председател на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов: "какво толкова като няма да уведомяваме близките, нали той има право на адвокат, който адвокат веднага ще уведоми близките", адвокат Екимджиев каза, че системно при подобни задържания, арестуваният не се информира, че има право на адвокат. Арестуваният бива държан без да му се дава възможно да се свърже нито с близки, нито с адвокат, допълни Екемджиев.

По думите му тези промени са пореден ярък пример за перверзно транспониране, за побългаряване на директива, чиято цел е да подобри, да оптимизира правото на процесуална защита.

Президентът наложи вето върху ареста за 48 часа без уведомление
Обновена

Президентът наложи вето върху ареста за 48 часа без уведомление

Още по-тревожна е възможността за задържане на непълнолетни лица за 24 часа

Припомняме, държавният глава наложи вето върху промените в Наказателния кодекс.

"Автоматично със самото приемане на промените в НК няма да бъдат нарушени нито конституцията, нито конвенцията, но се създават изключително сериозни предпоставки за такива нарушения", поясни адвокат Екимджиев.

По думите му забавяне на уведомяването може да се допуска, само в изключителни случаи. Това са случаите на тежка организирана престъпна дейност, тероризъм, измами и т.н., поясни адвокат Екимджиев.

"Всички ние сме нормални хора, всички ние искаме да има борба срещу тероризма, срещу организираната престъпност, но лошият опит, който имаме от липсата на институционална култура, в прокурори, в полицаи за опазване на човешките права в България, ме кара да мисля, че с тези правомощия ще бъде злоупотребявано", категоричен е адвокат Екимджиев.

Адвокат Екемджиев се съгласи с опасенията, че с тези промени могат да бъдат погазени човешки права така, както и да се използват срещу неудобните за властта. "Да, категорично смятам, че се прави затова. Вече имам опит със законите, предшестващи този", каза той

По думите му се вижда се как подобни възможности се насочват и се използват или срещу съвсем дребни риби, за съвсем обикновени, незначителни престъпления, за лични отношения, или за разчистване на сметки с политически и бизнес опоненти. Много рядко те засягат истинска, организирана престъпност, каза адвокат Екимджиев.

Спецпрокуратурата пак иска да вкара Иванчева зад решетките

Спецпрокуратурата пак иска да вкара Иванчева зад решетките

Нищо не се е променило, че да има преразглеждане на мерките

Относно променената мярка за неотклонение на бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и Биляна Петрова и дали в техния случай може да си стигне до съда в Страсбург, юристът заяви, че е проучил казуса.

"Този прекомерен арест с неоправднато задържане в продължение на повече от седем месеца и онези грозни сцени на изтезания и издевателства с прангите, сложени на краката на две жени с влошено здраве", описа случая той.

Пред БНТ адвокатът на Иванчева Марин Марковски заяви за ареста на Иванчева и на Петрова: "нарушават се гражданските права, но ситуацията е много по-деликатна юридически.".

По думите му се получава се един много мъчителен параграф 22, в който трябва да се изпълни нещо, което е против текст на конституцията. Той е категоричен, че политиката трябва да се загърби когато става въпрос за закон.

"Законът трябва да бъде плод на разум, а не на политически борби", подчерта адвокатът. Според Марковски проблемът в е прецизността на текста, а не в кръга на лицата.

Адвокат Людмил Рангелов поясни, че този арест не е таен, както всъщност се оповестява. Той е на мнение, че ветото на президента е частично. Рангелов допълни още, че при арест кръгът на лицата не може да бъде предварително известен. И двамата смятат, че ако има проблеми с това вето, то то ще бъде преодоляно чрез правни норми.