При окончателен избор на офертата за изтребител F-16 Блок 70 на "Локхийд Мартин" българските военновъздушни сили ще бъдат оперативно съвместими с НАТО за десетилетия напред.

Това се посочва в изявление на "Локхийд Мартин", разпратено до медиите днес, 2 януари. От компанията посочват, че изтребителят F-16 Блок 70, избран от България, е носител на най-модерните технологии и капацитет от 4-то поколение, които са на въоръжение в НАТО.

В същото време и от СААБ, които произвеждат изтребителите "Грипен", изпратиха своята позиция.

СААБ: Във военната индустрия преговорите са продължителни

СААБ: Във военната индустрия преговорите са продължителни

Секторът е със силна конкуренция и изключителна коректност

Самолетът отговаря идеално на потребностите на българската национална отбрана и ще е гаранция, че военновъздушните сили ще използват най-модерния изтребител от 4-то поколение. Технологиите на този самолет са тествани, доказани и вече са в употреба на модернизираните F-16, които летят в Югоизточна Азия.

И Gripen, и Локхийд Мартин информират за подобрените си оферти

И Gripen, и Локхийд Мартин информират за подобрените си оферти

Какво ще спечели България с актуализираните оферти за изтребители?

Според Джeймс Робинсън, директор "Международно бизнес развитие на F-16" в "Локхийд Мартин", изтребителят е екипиран с модерни оръжия и ще даде много повече, отколкото обикновена охрана на въздушното пространство.
F-16 Блок 70 разполага с многоцелеви радар (AESA), базиран на технология, използван във F-22 и F-35. Радарът може да проследява 20 отделни цели едновременно и има обхват от над 160 морски мили срещу наземни цели, значително повече от другите изтребители от четвърто поколение.

Офертата включва и пълен пакет с обучение за пилоти и наземни екипи, логистика, помощно оборудване и оръжия за всички оперативни нужди, което означава, че няма абсолютно никакви скрити разходи, уверяват още от американската компания и допълват, че на страната ни няма да се налага да придобива каквито и да било допълнителни оръжия чрез отделни договори с трети страни или лицензи от правителства за интегрирането и използването им.

Борисов иска бойни самолети, с които нашите да побеждават

Борисов иска бойни самолети, с които нашите да побеждават

Ситуацията в района се усложнява

"България, която напредва в процеса на придобиване на F-16 Блок 70, може да бъде уверена, че ще разполага с доказана, усъвършенствана и модерна система изтребители, която ще гарантира десетилетия на оперативна съвместимост в рамките на конфигурация от стотици самолети, споделяна от военновъздушните сили на много страни от НАТО," посочва още Робинсън.

Около 700 изтребители F-16 са част от военновъздушните сили на 10 държави-членки на НАТО в Европа. Миналия месец Гърция потвърди, че ще модернизира 84 от по-ранното си поколение изтребители F-16 до стандарт Viper, който е подобен на новия блок 70, избран от България.
Производството на F-16 блок 70 за Бахрейн и Словакия ще започне в новия завод в Грийнвил, щата Южна Каролина. Това е и мястото, където ще бъдат произведени самолетите за България.

Lockheed Martin потвърждава ангажимента си за програма, която ще донесе икономически и индустриални ползи за България. Компанията, която има клиенти в повече от 50 страни по света, разбира важността на партньорството и ще работи с правителствата на САЩ и България за идентифициране на възможности за намаляване на разходите за F-16 блок 70, докато трае процесът по придобиване на изтребителите.

Припомняме, в последния работен ден преди Коледните празници комисията към МО по избор на нов изтребител за българската армия завърши работа с доклад с препоръка за F-16. Самият доклад не е категоричен и препоръчва още разговорите по офертите да продължат. Въпреки това той бе внесен в Министерски съвет, предстои да отиде и в Народното събрание. Комисията препоръчва и промяна на методиката за избор на изтребители.

Към дата 1 октомври в Министерството на отбраната три държави внесоха офертите си за общо четири типа бойни самолети. Преди това като пoтeнциaлни дocтaвчици бяха спрягани 7 cтpaни.

Тогава се разбра също, че премиерът Бойко Борисов ще назначи нова работна група, която ще вземе окончателното решение за превъоръжаването на българските Военно-въздушни сили (ВВС). Информацията дойде от писмен отговор на военния министър Красимир Каракачанов до депутата на БСП Николай Цонков.

В последната работна седмица от миналата година и Gripen, и Локхийд Мартин подобриха офертите към страната ни за закупуването на нови бойни самолети. Това беше и една от основните теми, на които бе посветена визитата на заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан у нас. Преди това обаче стана ясно, че Lockheed Martin няма да може да ни достави изтребителите в срок.

Радев: Предложението за F-16 е триумф на лобизма

Радев: Предложението за F-16 е триумф на лобизма

Настоява процесът да бъде прозрачен и обективен

Държавният глава Румен Радев остро разкритикува доклада на комисията към МО като "триумф на лобизма" и финалът на автокрацията за 2018-та година. Радев за пореден път каза и че не иска да защитава един или друг тип самолет, тъй като е летял с тях и срещу тях, но настоява процесът да бъде прозрачен, открит и обективен.

В отговор на думите на Радев скочи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, като поиска президентът Румен Радев да каже кого има предвид, когато говори за лобизъм при избора на изтребител за военновъздушните ни сили. "Президентът би трябвало да знае какво е лобизъм - когато ти предлагаш нещо. Та кой е лобистът за F-16" , попита Каракачанов.

Ненчев се безпокои от забавянето при избора за изтребител

Ненчев се безпокои от забавянето при избора за изтребител

Развитието на военновъздушните сили зависи от избора на качествен изтребител

Периодично обаче се разменят обвинения между Дондуков 1 и Дондуков 2 за лобизъм и даване на тежест към някоя от офертите. Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев призова премиера, министрите и народните представилите да запазят радиомълчание, докато тече работата на междуведомствената комисия, сформирана да направи оценка и анализ на постъпилите оферти по закупуване на нови изтребители за българските въоръжени сили.

Атлантическият съвет: „Радиомълчанието“ е техника на руската военна доктрина

Атлантическият съвет: „Радиомълчанието“ е техника на руската военна доктрина

Радев да адресира своя призив към себе си…

Паралелно с това процесът по избор на изтребител бе спрян и върнат назад именно по време на служебното правителство на Огнян Герджиков, назначено от държавния глава Румен Радев, между втория и третия мандат на Борисов. На закрито заседание на служебния кабинет "Герджиков" от 26 април 2017 г. бе одобрено решението на комисията за избор на Gripen.

По този повод премиерът вече в третия си мандат заяви, че не може да разбере "как така за 1 месец, толкова бързо, избраха "Грипените", след като бяха сменени всички военни експерти".

Каракачанов уверява, че няма лобизъм при изтребителите

Каракачанов уверява, че няма лобизъм при изтребителите

Той не знае дали е имало извиване на ръце и пазарлъци с ДПС