От компанията за отбрана и сигурност Сааб изпратиха съобщение във връзка с твърденията за корупция в български медии.

"Нашият бизнес се развива в сектор със силна конкуренция и затова винаги предлага високо качество и се характеризира с изключителна коректност. Всяка друга практика би била в разрез с нашите собствени критерии и затова би била напълно неприемлива. Във военната индустрия сключването на бизнес сделки отнема дълго време (10-20-30 години). Ето защо е много важно всеки договор да е основан на солидна основа и доверие", се казва в позицията на компанията.

Локхийд Мартин ни уверяват за съвместимост с НАТО за десетилетия с F-16

Локхийд Мартин ни уверяват за съвместимост с НАТО за десетилетия с F-16

F-16 блок 70 ще се произвежда в Грийнвил, щата Южна Каролина

В писмото на шведската компания, която произвежда изтребителите Грипен, се казва, че Сааб следва много стриктна политика по отношение на етичните стандарти при сключването на сделки и в бизнес взаимоотношенията си.

В същото време от Локхийд Мартин, които са производители на изтребителите Ф-16, уверяват в качеството на своите военни самолети.

Припомняме, на 1 октомври 2018 г. бяха отворени офертите за нов тип изтребител за българските ВВС. Предложените варианти за закупуването нов изтребител са за F-18 и за F-16 от САЩ. Третото предложение е от Швеция и е за нов самолет "Грипен". Четвърто предложение е за употребяван изтребител "Юрофайтер" и то е подадено от Италия.

Информацията бе обявена от командира на ВВС Цанко Стойков при официалното отварянето на постъпилите оферти за придобиване на нов тип боен самолет.

В последния работен ден преди Коледните празници на 2018 г. комисията към МО по избор на нов изтребител за българската армия завърши работа с доклад с препоръка за F-16. Докладът бе внесен в Министерския съвет.

В последната работна седмица от миналата година и Gripen, и Локхийд Мартин подобриха офертите към страната ни за закупуването на нови бойни самолети. Това беше и една от основните теми, на които бе посветена визитата на заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан у нас. Преди това обаче стана ясно, че Lockheed Martin няма да може да ни достави изтребителите в срок.