Бившият военен министър Николай Ненчев е силно обезпокоен от забавянето при избора за закупуване на изтребител. Той смята, че заради политическата криза в страната може и да не се стигне до подписване на договор.

Коментарът си Ненчев направи за news.bg преди началото на днешното съдебно заседание в процеса срещу него.

Ненчев оценява изключително положително предложените до този момент оферти за изтребители, особено тази за F-16.
Това е нов самолет и е изключително добра опция, изтъкна Ненчев и добави, че има авионика на F-35. По думите му, ако страната се насочи към него, то тя ще бъде лидер на Балканите.

"Ако се приеме положително решение и се избере добър самолет, което е много належащо и крайно необходимо, България ще бъде добър съюзник на НАТО и лидер в района", посочи бившият министър на отбраната.

На този етап Николай Ненчев няма съмнения или опасения, че процедурата по избор на изтребител няма да бъде чиста. Той даде да се разбере, че като цяло развитието на военновъздушните сили зависи от избора на качествен изтребител.

Три държави отговорили на МО за изтребител
Обновена

Три държави отговорили на МО за изтребител

Отговорили са три държави за четири типа бойни самолети.

Припомняме, към дата 1 октомври в Министерството на отбраната три държави внесоха офертите си за общо четири типа бойни самолети.

1.8 млpд. лeвa щe бъдaт oтдeлeни зa пъpвитe 8 изтpeбитeля, ĸaĸтo и зa нaзeмнo oбcлyжвaнe, oбyчeниe нa eĸипи и 3-гoдишнa пъpвoнaчaлнa интeгpиpaнa лoгиcтичнa пoдĸpeпa. Cпopeд пpoeĸтa caмoлeтитe тpябвa дa бъдaт пoлyчeни в paмĸитe нa 3 гoдини oт пoдпиcвaнeтo нa дoгoвopa. Te щe бъдaт изплaщaни нa внocĸи oт 100 дo 300 млн. лeвa в пpoдължeниe нa 10 гoдини.

Каракачанов уверява, че няма лобизъм при изтребителите

Каракачанов уверява, че няма лобизъм при изтребителите

Той не знае дали е имало извиване на ръце и пазарлъци с ДПС

Работата на работната група по класиране на офертите трябваше да приключи в срок от 14 работни дни, т.е. средата на октомври месец. Стана ясно обаче, че премиерът Бойко Борисов ще назначи нова работна група, която ще вземе окончателното решение за превъоръжаването на българските Военно-въздушни сили (ВВС). От тогава няма официално развитие по казуса.